Tovább él, aki kutyát tart - Szívvel a stroke ellen
Tegyen meg mindent a pitvarfibrilláció
kialakulásának elkerülése érdekében!
Tartsa be kezelőorvosa utasításait,
szedje be az általa felírt gyógyszereket!
Rendszeresen keresse fel kezelőorvosát
a kockázat csökkentése érdekében!

Tovább él, aki kutyát tart

Hosszabb életre számíthatnak azok az emberek, akik tartanak kutyát, különösen ha stroke-ból vagy szívrohamból épültek fel.

Az állattartásnak kétségtelenül komoly szerepe van a lelki egészségünk megőrzésében, kinek ne csalna mosolyt az arcára például az, ha hazaérve egy vidáman csaholó kutyus várja az ajtóban. Egy új kutatás szerint ugyanakkor a stroke-on és szívbetegségen átesett emberek élettartamára különösen jó hatással lehetnek a házikedvencek. Az Amerikai Szív Egyesület lapjában megjelent kutatás szerint a kutyatartás harmadára csökkenti egy stroke vagy szívbetegség kialakulásának veszélyét, és 24 százalékkal alacsonyabb a kutyások korai halálozásának esélye, mint azoké, akik egyedül élnek.

 

 

Tovább élhetünk, ha van kutyánk
A kutatás első felében több mint 300 ezer svéd embert vizsgáltak meg, akik mind 40 és 85 év közöttiek, és túléltek legalább egy szívrohamot vagy stroke-ot. Az adatok szerint a korai halálozás esélye körülbelül 15 százalékkal volt alacsonyabb azoknál az embereknél, akik a családjukkal éltek, mint akik senkivel sem osztották meg a házukat. A kutyatartóknál azonban még nagyobb, 33 százaléknyi volt ez a különbség, persze az állattartók javára.

 

Régóta jól ismert, hogy a magány nagyon rossz hatással van az egészségünkre, és számos komoly betegség kialakulását elősegíti. Aki azonban kutyát tart, annak nemcsak az állat okozhat örömet, de a többi emberrel is gyakrabban érintkezik - magyarázta az eredményeket a kutatást publikáló Tove Fall. Mivel a kutyát le kell vinni időnként sétálni, így a visszahúzódóbbak is többször mozdulnak ki, több emberrel érintkeznek napközben, és a kutyázás egy jó közös téma lehet beszélgetésekhez is. Ezek a szociális interakciók pedig a lelki és testi egészséghez is jelentősen hozzájárulnak.

 

Viszont még azelőtt, hogy az orvosok tömegével írnának fel preventív célzatú kutyatartást, fontos leszögezni, hogy a kutatás jó néhány tényezővel nem számolt. Például az állattartók személyiségével és életstílusával sem: elképzelhető például, hogy a kutyát befogadó emberek amúgy is szociálisabbak, vagy aktívabb életmódot élnek, így a pozitív hatás nem is teljesen az eb jelenlétének tudható be.

 

Egy másik kutatásban összesen 3,8 millió ember egészségi adatait vetették össze azzal, hogy milyen háziállatot tart otthon. Az eredmények ismét a kutyatartóknak kedveztek, akiknél 24 százalékkal alacsonyabb volt a korai halál, illetve 65 százalékkal egy második szívroham kialakulásának az esélye. Nagyjából 31 százalékkal alacsonyabb volt a kardiovaszkuláris betegségek kialakulásának a veszélye is ezeknél az embereknél. Összességében tehát nemcsak a szívbetegséggel küzdő, de az egészséges emberek várható élettartamát is meghosszabbíthatja, ha megosztja az életét egy négylábúval.

 

Forrás: HáziPatika

Cikkek és érdekességek

Egyre több a stroke-kal diagnosztizált koronavírusos eset

Egyre több a stroke-kal diagnosztizált koronavírusos eset

Világszerte egyre több fertőzött fiatalt és középkorú pácienst diagnosztizálnak...

TOVÁBB

Magyar kutatónők a világ élvonalában

Magyar kutatónők a világ élvonalában

Hatékonyabb lehet a stroke kezelése, új megoldás jöhet a vesebetegségek...

TOVÁBB

Kiderült, mi védi meg a gyerekeket a súlyos koronavírustól

Kiderült, mi védi meg a gyerekeket a súlyos koronavírustól

A felnőttekkel ellentétben ők tünetmentesen vagy gyenge tünetekkel esnek át a...

TOVÁBB

Tovább él, aki kutyát tart

Tovább él, aki kutyát tart

Hosszabb életre számíthatnak azok az emberek, akik tartanak kutyát, különösen ha...

TOVÁBB

További Cikkek és érdekességek

Csökkentse a stroke kockázatát

Letöltések

Galériák

Magyar Stroke központokMagyar Stroke központok

Vészhelyzetben!
4,5 órás időablak

Ha a szélütés tüneiteit észleled, azonnal hívd fel a mentőket!
104

Iratkozzon fel a
hírlevelünkre!

Feliratkozok most

Copyright 2020 Minden Jog Fenntarva! All Rights Reserved! A weboldalt a DIAMOND INTERACTIVE készítette