Orvos válaszol - Szívvel a stroke ellen
Tegyen meg mindent a pitvarfibrilláció
kialakulásának elkerülése érdekében!
Tartsa be kezelőorvosa utasításait,
szedje be az általa felírt gyógyszereket!
Rendszeresen keresse fel kezelőorvosát
a kockázat csökkentése érdekében!

Orvos válaszol

pulzus

Évek óta / kb.15 év/ szedem a BetalocZOK ,7 éve a 100 mg retard tablettát,napi 1 szer.A pulzusom min.77,max.100 gyógyszer mellett.A vérnyomásom 120/ 80 általában.Ez igy rendben van?

Kedves Éva!
Igen, rendben van. :-)

szívritmuszavar

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!

Édesanyám 65 éves. Évek óta magas vérnyomásban szenved (erre gyógyszereket kap és szed). Az utóbbi időben azonban egyre gyakrabban rosszul lesz, ilyenkor pulzusa 32 - 35-re is leesik, illetve felkaros vérnyomásmérőnk rendszerint nem is tudja mérni az értéket (bárki másnak a családból igen, neki ilyenkor nem). Tettek már rá 24 órás megfigyelő készüléket, da aznap éppen semmilyen panasza/rosszulléte nem volt így a tipikus válasz: biztosan rosszul mértünk, és nem foglalkoznak a problémával. Mit lehetne tenni, mert félek az egyik ilyen következő rosszullétnél nagyobb baj is lehet.
Előre is köszönöm válaszát: Katalin

Kedves Katalin!

A 32-35/perc pulzusszám valóban kórosan alacsony. Valószínűleg gyógyszer adag módosítására, esetleg gyógyszer elhagyására van szükség.
A 24 órás vérnyomás mérő műszer (ABPM) mellett óriási jelentősége van az otthoni vérnyomásmérésnek is, hiszen az ABPM vérnyomás szempontjából egy keresztmetszetet tükröz, a rendszeres vérnyomás mérés pedig hosszmetszetet.
Azt javaslom, hogy egy-két héten három nap mérjék meg édesanyja vérnyomását, pulzusát reggel, délben, este és írják fel egy un. vérnyomás naplóba. Ezen felül rosszul lét esetén is mérjék meg, és írják fel, hogy a rosszullét és a vérnyomás, ill. pulzus között van-e összefüggés. Ezt a naplót mutassák meg kezelő orvosuknak, aki a sok adat alapján el tudja dönteni, hogy milyen változtatásra van szükség.

magas vérnyomás

Üdvözlöm!
és válasszát elöre is köszönöm
27éves férfi vagyok 175cm magas 98kg
2honapja magass a vérnyomásom már 3 hette szedek rá gyogyszer napi 1(Coverex-AS komb) ezt szedem 3 hete nap 1 de 3 napja már másikat is szednem kell mellé minden este 1(talliton) de még mindig fell megy a vérnyomásom 140 a vérnyomásom pulse meg 60 az nem alanyony ?
és azz a baj már elöre félek mindig megmérni a vérnyomásom válaszát elöre is kösszönöm
további szép napott
Gábor

Kedves Gábor!

Mint azt bizonyára Ön is tudja, magas vérnyomásról akkor beszélünk, ha a 140/90 Hgmm-s értéket mérünk, legalább három alkalommal, és két mérés között legalább két hét telik el.
Magas vérnyomás esetén sokszor több támadásponton ható gyógyszert alkalmazunk,kis dózissal kezdve, azért, hogy a nemkívánatos mellékhatásokat elkerüljük.
A kívánt hatás eléréséhez bizonyos gyógyszerek esetében akár egy-két hét is szükséges lehet.
A rendszeres testmozgás, és a testsúly csökkentése önmagában is csökkenti a vérnyomást. Ilyenkor a gyógyszerek adagja is csökkenthető
akár.
A Talliton kettős hatású, egyrészt direkt értágító hatása van, másrészről a szimpatikus idegrendszerre hatva csökkenti a vérnyomást és a pulzust. Fiatalemberek esetében, különösen sportolóknál, nem ritka az alacsony pulzus (50-60/perc). Egyes betegségek esetén, pl. szívinfarktus után, a Talliton, ill. ahhoz hasonló hatásmechanizmusú gyógyszerekkel 50-60/perc között pulzusszám elérése a cél. Vagyis, ha Önnek a pulzusa 606 perc körüli, akkor az nem alacsony, feltéve, ha ez nem okoz Önnek kellemetlen mellékhatást (pl. szédülés, álmosság).
 

Biceboca

1996-ban gerincidegbecsípődés, gerincsérv miatt volt műtétem, lábam félig-meddig lebénult... Tehát a futás, mint sportolási lehetőség kizárva...
Gyerek korom óta egyensúlyzavarban, tériszonyban szenvedek, tehát úszás, kerékpározás... kizárva...
2007-ben diagnosztizáltak szívelégtelenséget, és hasonló finomságokat...
2008.03.13-án agyi infarktust (vagy agyvérzést) diagnosztizáltak (nem tudom biztosan, mert az egyik leletemen az egyik, másik leletemen a másik diagnózis szerepel... Legtöbbször TIA olvasható a papírjaimon...
Hiába fogyókúrázom, nem adok le 10 dekát sem, az orvosok szerint a mozgás hiánya miatt...
Kis jövedelmű rokkantnyugdíjas vagyok, nincs pénzem zsírleszívásra, gyomorgyúrűre...
Tönkrementem testileg, lelkileg, anyagilag...
Már kétszer tértem magamhoz pszichiátriai osztályon 1-1 sikertelen öngyilkossági kisérlet után...
Megköszönném, ha az adatlapomon megjelölt e-mail címen is válaszolnának, nem csak ezen a fórumon. Szívesen fogadnám olyan személy jelentkezését is, aki segítő kezet nyújtana, és kihúzna ebből a mélységből. Üdvözlettel: Zoltán

Kedves Zoltán!

Azt tanácsoljuk mindenképpen keresse fel kezelőorvosát az említett problémákkal, hiszen a személyes tanácsadás sokat jelenthet.

juhaszerzsebet

Milyen nagy a baj ha nincs kezelve a vérnyomásom?

Kedves Erzsébet!

Ahogyan öregszünk, egyre nagyobb az esélye egy akár végzetes szív- és érrendszeri esemény bekövetkeztének. A szív- és érrendszeri betegségek egyik legalaposabban tanulmányozott és talán legjobban ismert rizikótényezője a magas vérnyomás. A több mint egymillió magas vérnyomásos betegen szerzett vizsgálati adatoknak köszönhetően ismertté vált, hogy pontosan milyen kockázatot vállalunk akkor, mikor magas vérnyomásunk van, és hosszabb ideje élünk célérték feletti vérnyomással. Már a 115/75 Hgmm–es értéktől kiindulva minden plusz Hgmm folyamatosan többletkockázatot ró érrendszerünkre. Amennyiben a szisztolés vérnyomás (felső érték) 20 Hgmmrel vagy a diasztolés (alsó érték) 10 Hgmm-rel emelkedik, az megduplázza a szív- és érrendszeri események bekövetkeztének esélyét. És ekkor még csak a 135/85 Hgmm-es vérnyomásról van szó, ami normálisnak tekinthető! Minden további 20/10 Hgmm-es vérnyomás emelkedéssel megduplázzuk az érbetegségek kockázatát. Egy 155/95 Hgmm-es nem is túl magas vérnyomás esetén is már 4-szer nagyobb veszélynek van kitéve az érrendszerünk, mint 115/75 Hgmm-es vérnyomás esetén.

juhaszerzsebet

Sokat hallani arról hogy a magasvérnyomás kezelését minél előbb el kell kezdeni. Miért ilyen fontos ez?

Kedves Erzsébet!

A szív- és érrendszeri megbetegedések esetében az egészséges életmód kulcsfontosságú. A szív- és érrendszeri betegségeinket nagy mértékben a saját életmódunknak köszönhetjük. Ez azt jelenti, hogy a rizikófaktorok kedvező irányban történő befolyásolásával nagy mértékben csökken a veszélyeztetettségünk. Egyáltalán nem mindegy, hogy dohányzunk-e vagy sem, hogy magas-e a koleszterinszintünk vagy nem, hogy el vagyunk-e hízva és hogy milyen magas a vérnyomásunk. A vérnyomás azért kiemelt fontosságú, mert rengeteg adattal rendelkezünk arra vonatkozóan, hogy miért éri meg erőteljesen csökkenteni a vérnyomást, és a célértékek a legtöbb esetben kitartással és a gondozóval történő együttműködéssel elérhetőek. Ezen lépéseket pedig minél előbb érdemes megtenni, hiszen a kor előrehaladtával a szív- és érrendszeri megbetegedések rizikótényezői egyre csak nőnek.

kissjuliannamaria

Hogyan kezelhető a magas vérnyomás?

Kedves Mária!

A válasz kérdésére igen összetett. A kezelés függ a magas vérnyomás súlyosságától, a beteg rizikóstátuszától, társbetegségeitől és a szövődményektől. Egy vonatkozásban hasonlít mindegyik kezelés, a célvérnyomás elérése elengedhetetlen a sikerhez. A vérnyomás célértékeket nem önkényesen állapították meg, hanem nagy betegszámot magába foglaló klinikai vizsgálati eredmények alapján. Ezeknek a vizsgálatoknak az elemzésekor azt találták, hogy a vérnyomás célértéket elérő betegekben, kevesebb szív- és érrendszeri szövődmény fordul elő, mint a célértéket el nem érő populációban.

Vannak olyan állapotok, amikor a 140/90 Hgmm is soknak bizonyul. Azokban az esetekben igaz ez, mikor az erek nagyobb veszélyben vannak, fokozott a kockázata a szív- és érrendszeri betegségek megjelenésének. Vagy mikor az érbetegség már megmutatta magát és a beteg túl van egy érkatasztrófán, mint szívinfarktus, szélütés, szívkoszorúér-tágítás stb. Ilyen fokozott kockázatot jelző állapotok a mikroalbuminuria vagy más néven vizeletfehérje-ürítés, a cukorbetegség vagy az úgynevezett metabolikus szindróma, mely egy anyagcsere-betegséget jelöl.

A magas vérnyomás kezelésének, megelőzésének alappillérei

  • Egészséges életvitel kialakítása
  • Szenvedélyek (alkohol, dohányzás) elhagyása
  • Megfelelő, koleszterinben szegény, napi energiafelhasználásnak megfelelő, mérsékelt szénhidráttartalmú táplálkozás
  • Rendszeres mozgás
  • Napi rendszerességgel megvalósuló, orvosi utasításoknak megfelelő gyógyszerszedés

Mi a magasvérnyomás?

Az érelmeszesedés, az agyinfarktus és az agyvérzés legfontosabb kockázati tényezője a magasvérnyomás. Magasvérnyomás betegségről akkor beszélünk, ha legalább három alkalommal, nyugalmi állapotban a vérnyomás 140/90 Hgmm felett van.
Ekkor további vizsgálatokra, rendszeres (általában a beteg élete végéig tartó) kezelésre és ellenőrzésre van szükség.
A magasvérnyomás betegség gyakorisága a kor előrehaladtával növekszik. A vérnyomás felső értékének (systoles) minden 10 Hgmmel történő csökkentése az agyi érkatasztrófák kockázatát 30%-al, míg az alsó értékének (diastoles) 5-6 Hgmm-es mérséklése 42%-al csökkenti.

A magasvérnyomás-betegségről részletesen a "Betegtájékoztató" menüpont alatt tájékozódhat!

Cikkek és érdekességek

Egyre több a stroke-kal diagnosztizált koronavírusos eset

Egyre több a stroke-kal diagnosztizált koronavírusos eset

Világszerte egyre több fertőzött fiatalt és középkorú pácienst diagnosztizálnak...

TOVÁBB

Magyar kutatónők a világ élvonalában

Magyar kutatónők a világ élvonalában

Hatékonyabb lehet a stroke kezelése, új megoldás jöhet a vesebetegségek...

TOVÁBB

Kiderült, mi védi meg a gyerekeket a súlyos koronavírustól

Kiderült, mi védi meg a gyerekeket a súlyos koronavírustól

A felnőttekkel ellentétben ők tünetmentesen vagy gyenge tünetekkel esnek át a...

TOVÁBB

Tovább él, aki kutyát tart

Tovább él, aki kutyát tart

Hosszabb életre számíthatnak azok az emberek, akik tartanak kutyát, különösen ha...

TOVÁBB

További Cikkek és érdekességek

Csökkentse a stroke kockázatát

Letöltések

Galériák

Magyar Stroke központokMagyar Stroke központok

Vészhelyzetben!
4,5 órás időablak

Ha a szélütés tüneiteit észleled, azonnal hívd fel a mentőket!
104

Iratkozzon fel a
hírlevelünkre!

Feliratkozok most

Copyright 2020 Minden Jog Fenntarva! All Rights Reserved! A weboldalt a DIAMOND INTERACTIVE készítette