Még a kocadohányzás is drámaian növeli a súlyos agyvérzés esélyét - Szívvel a stroke ellen
Tegyen meg mindent a pitvarfibrilláció
kialakulásának elkerülése érdekében!
Tartsa be kezelőorvosa utasításait,
szedje be az általa felírt gyógyszereket!
Rendszeresen keresse fel kezelőorvosát
a kockázat csökkentése érdekében!

Még a kocadohányzás is drámaian növeli a súlyos agyvérzés esélyét

Ha azt hinnéd, hogy az alkalmankénti dohányzás nem olyan nagy probléma, akkor gondold újra – elősegítheti a stroke kialakulását.

Egy friss kutatás szerint már az is drámaian megemeli az egyik fajta stroke (subarachnoidális vérzés) kialakulásának esélyét, ha valaki csak alkalmanként cigarettázik. A subarachnoidális vérzést nem szabad félvállról venni: maradandó károsodást, sőt, akár halált is okozhat.

 

A Helsinki Egyetem és az egyetemi kórház kutatói 16 ezer, ugyanahhoz a nemhez tartozó ikerpár adatait vizsgálták meg, arra voltak kíváncsiak, hogy a SAH-nak van-e valami genetikai hajlamosító tényezője. Ekkor derült ki, hogy a dohányzóknál – még azoknál is, akik csak ritkán cigarettáztak – magasabb eséllyel alakult ki ez a fajta agyvérzés. Az ikerpárok közül azoknak volt magasabb erre az esélyük, akik dohányoztak, míg a pár másik felének ritkábban alakult ki ilyen fajta stroke-ja.

 

Az is érdekes, hogy az eredmények függetlenek voltak a magas vérnyomástól, ami azt jelenti, hogy ez esetben nem a dohányosoknál gyakrabban kialakuló magas vérnyomás volt a stroke okozója, hanem valami teljesen más folyamat játszott szerepet benne. Kiderült az is, hogy a SAH-nál nagyon kicsit játszik csak szerepet a genetikai faktor, inkább a környezeti és életmódbeli problémákról van szó.

 

 

Ez azért szerencsés, mert a SAH előfordulásának esélyét így csökkenteni lehet a környezeti faktorok és életmódbeli problémák kiküszöbölésével, így például a dohányzás abbahagyásával is.

 

Korábbi kutatások is bizonyították már, hogy az alkalmankénti dohányzás is káros: egy 2016-os kutatás például azt állapította meg, hogy akik naponta egy cigarettát szívnak el, azoknak is 64 százalékkal magasabb az esélyük a korai halálozásra, mint a nem dohányzóknak.

 

Ez azért lehet így, mert a cigarettából kioldódó, kifüstölő méreganyagok összeadódnak, és nem ürülnek ki a szervezetből olyan gyorsan. Bár a kocadohányosok nincsenek akkora veszélyben, mint a rendszeresen dohányzók, az biztos, hogy még így is mérgezik a saját szervezetüket. Szakértők szerint minden egyes szál cigaretta keringési betegséggel kapcsolatos kockázatot jelent, ráadásul a tüdőrák is sokkal inkább kapcsolódik ahhoz, hogy valaki hány éven át dohányzik, mint ahhoz, hogy naponta hány cigarettát szív el.

 

Érdemes azt is megjegyezni, hogy egy idő után a kocadohányosok is gyakrabban szívják a cigarettát a nikotinfüggőséget okozó hatása miatt, így még ha valaki azt is hiszi, hogy ritkán cigizik, valószínűleg komolyabb dohányos, mint ahogyan azt gondolja.

 

Forrás: Nosalty

Cikkek és érdekességek

Egyre több a stroke-kal diagnosztizált koronavírusos eset

Egyre több a stroke-kal diagnosztizált koronavírusos eset

Világszerte egyre több fertőzött fiatalt és középkorú pácienst diagnosztizálnak...

TOVÁBB

Magyar kutatónők a világ élvonalában

Magyar kutatónők a világ élvonalában

Hatékonyabb lehet a stroke kezelése, új megoldás jöhet a vesebetegségek...

TOVÁBB

Kiderült, mi védi meg a gyerekeket a súlyos koronavírustól

Kiderült, mi védi meg a gyerekeket a súlyos koronavírustól

A felnőttekkel ellentétben ők tünetmentesen vagy gyenge tünetekkel esnek át a...

TOVÁBB

Tovább él, aki kutyát tart

Tovább él, aki kutyát tart

Hosszabb életre számíthatnak azok az emberek, akik tartanak kutyát, különösen ha...

TOVÁBB

További Cikkek és érdekességek

Csökkentse a stroke kockázatát

Letöltések

Galériák

Magyar Stroke központokMagyar Stroke központok

Vészhelyzetben!
4,5 órás időablak

Ha a szélütés tüneiteit észleled, azonnal hívd fel a mentőket!
104

Iratkozzon fel a
hírlevelünkre!

Feliratkozok most

Copyright 2020 Minden Jog Fenntarva! All Rights Reserved! A weboldalt a DIAMOND INTERACTIVE készítette