Magyar kutatónők a világ élvonalában - Szívvel a stroke ellen
Tegyen meg mindent a pitvarfibrilláció
kialakulásának elkerülése érdekében!
Tartsa be kezelőorvosa utasításait,
szedje be az általa felírt gyógyszereket!
Rendszeresen keresse fel kezelőorvosát
a kockázat csökkentése érdekében!

Magyar kutatónők a világ élvonalában

Hatékonyabb lehet a stroke kezelése, új megoldás jöhet a vesebetegségek felismerésében.

Dr. Bagoly Zsuzsa az egyik leggyakoribb halál­ok, a stroke eredményesebb gyógyításának lehetőségeit kutatja.

A tehetség elismerése
Dr. Csuka Dorottya munkája pedig közelebb vihet a célzott terápiás lehetőségek kifejlesztéséhez a ritka örökletes vesebetegségek kezelésében, ezenkívül a máj- és vese-­transzplantáció körülményeinek optimalizálásához és a megfelelő donor kiválasztásához. Mindkét orvos a „L’Oréal – UNESCO A nőkért és a tudományért” idei díjazottja. Az orvostudományok területén előremutató munkát végző hazai kutatónőknek ítélte idén az akadémikusokból álló zsűri az elismerést.

 

Húsz év hagyománya
A díjjal azt szeretnék elérni, hogy minél több tehetséges, sikeres nő legyen ismert és elismert, segítve ezzel is pályafutásukat, kutatásaikat. Az elmúlt 18 évben 49 magyar kutatónő részesült az ösztöndíjban. A külföldön már több mint húszéves hagyománnyal rendelkező program hazai változatára minden évben olyan nők nyújthatják be pályázatukat, akik tudományos munkájukkal az élet- vagy az anyagtudományok valamely részterületének feltárásán fáradoznak, és magyar felsőoktatási kutatási intézményekben, illetve kutatóintézetekben dolgoznak. A program védnöke a Magyar Tudományos Akadémia.

Dr. Csuka Dorottya, a Semmelweis Egyetem Belgyógyászati és Hematológiai Klinika, Kutatólaboratórium, Molekuláris Genetika Kutatócsoport vezetője a nehezen felismerhető, ritka vesebetegségekre specializálódott kutatásokat végez. Ezeket eddig 6-8 gén vizsgálatával próbálták beazonosítani, azonban ez sokszor kevésnek bizonyult, ezért a kutatónő a vérben található más enzimrendszerek mellett a vér­alvadási rendszerben is keresi azokat a géneket, amelyek mutációja ritka, örökletes vesebetegségek kialakulását okozhatja. A mutációk felismerése nagyon fontos lépés a gyógyszerfejlesztés során, hiszen ha a betegséget okozó megváltozott fehérje beazonosítható, a kezelése is célratörőbb. A transzplantáció során a kapott vese donorjának szűrése szintén elengedhetetlen, hiszen így könnyen ki lehet szűrni, hogy a donor rendelkezik-e a génmutációkkal, vagy sem. Kutatása hozzájárulhat új diagnosztikai és célzott terápiás lehetőségek kifejlesztéséhez
a ritka örökletes vesebetegségek kezelésében, valamint a máj- és vesetranszplantáció körülményeinek javításához is. Az orvos és csapata idén a pandémia kapcsán új kutatásokba is belefogott, azt figyelik, a vírusfertőzés során milyen folyamatok indulnak el a szervezetünkben és a védekező rendszerünk erre hogyan reagál, ezzel pedig a betegség gyógymódjának megtalálásához közelítenek.

Dr. Bagoly Zsuzsa, a Debreceni Egyetem Laboratóriumi Medicina Intézet, Klinikai Laboratóriumi Kutató Tanszékének egyetemi adjunktusa a felnőttkori rokkantság leg­gyakoribb okával, az iszkémiás stroke-kal foglalkozik.

Koronavírusos-kockázatok
A betegség a halálokok között is az egyik leggyakoribb, és bár létezik rá kezelés, amely az ereket elzáró vérrögöket feloldja, az csak az esetek legfeljebb 40 százalékában sikeres. A kutató a stroke során keletkezett vérrögöket alkotó sejteket és fehérjéket vizsgálja, és próbál következtetni arra, hogy mi állhat a sikertelen kezelés hátterében. A betegség gyógyításánál minden perc számít, munkájának célja, hogy a jövőben egy egyszerű vérvétel eredményének segítségével előre meg tudják jósolni a vérrögoldó kezelés kimenetelét. Egy olyan pontrendszer létrehozása a cél, amely segítségével javítható a kezelés hatékonysága és biztonsága. Az eredmények hozzájárulhatnak új terápiás megközelítések kidolgozásához is. A koronavírus kapcsán is fontos a kutatás, hiszen a Covid–19 jelentős mértékben növeli a trombózishajlamot és a stroke kockázatát a fertőzött betegeknél, ezeknek kimenetele pedig a kezelések ellenére is rosszabb, a halálozási arány igen magas. A véralvadás folyamatában szerepet játszó tényezők vizsgálata így egyértelműen közelebb viheti a tudományt a jobb gyógymódok megtalálásához.

(A borítóképen: Csuka Dorottya és Bagoly Zsuzsa)

Forrás: BOON

Cikkek és érdekességek

Egyre több a stroke-kal diagnosztizált koronavírusos eset

Egyre több a stroke-kal diagnosztizált koronavírusos eset

Világszerte egyre több fertőzött fiatalt és középkorú pácienst diagnosztizálnak...

TOVÁBB

Magyar kutatónők a világ élvonalában

Magyar kutatónők a világ élvonalában

Hatékonyabb lehet a stroke kezelése, új megoldás jöhet a vesebetegségek...

TOVÁBB

Kiderült, mi védi meg a gyerekeket a súlyos koronavírustól

Kiderült, mi védi meg a gyerekeket a súlyos koronavírustól

A felnőttekkel ellentétben ők tünetmentesen vagy gyenge tünetekkel esnek át a...

TOVÁBB

Tovább él, aki kutyát tart

Tovább él, aki kutyát tart

Hosszabb életre számíthatnak azok az emberek, akik tartanak kutyát, különösen ha...

TOVÁBB

További Cikkek és érdekességek

Csökkentse a stroke kockázatát

Letöltések

Galériák

Magyar Stroke központokMagyar Stroke központok

Vészhelyzetben!
4,5 órás időablak

Ha a szélütés tüneiteit észleled, azonnal hívd fel a mentőket!
104

Iratkozzon fel a
hírlevelünkre!

Feliratkozok most

Copyright 2020 Minden Jog Fenntarva! All Rights Reserved! A weboldalt a DIAMOND INTERACTIVE készítette