Cikkek és érdekességek - Szívvel a stroke ellen
Tegyen meg mindent a pitvarfibrilláció
kialakulásának elkerülése érdekében!
Tartsa be kezelőorvosa utasításait,
szedje be az általa felírt gyógyszereket!
Rendszeresen keresse fel kezelőorvosát
a kockázat csökkentése érdekében!

Cikkek és érdekességek

A vashiány hatással lehet a stroke-ra

A vashiány komoly rizikófaktor lehet az ischaemiás szélütés alakulásában,hiszen ha nincs elegendő vas a szervezetünkben, akkor a vérlemezkék tapadósabbá válnak és könnyebben alakítanak ki vérrögöket.

Bővebben

Összefogás

A "Szívvel a stroke ellen" kampányt széleskörű összefogás jellemzi. Számtalan közismert személyiség csatlakozott hozzá.

Bővebben

A szűrés életet menthet

Évente világszerte 15 millió ember, míg hazánkban 45-50 ezer ember kap gutaütést.

Bővebben

Normalizálja a terhességi vérnyomást!

Kisbabáját is veszélybe sodorja, akinek magas a vérnyomása. A magas vérnyomás bár olyan súlyos szövődményekkel is járhat, mint a stroke vagy a szívinfarktus, ennek ellenére sokan csak legyintenek rá, így előfordulhat, hogy kezelés nélkül marad az illető.

Bővebben

A stroke korai jelei

Fontos odafigyelnünk a stroke előzetes jeleire. A stroke az agyvérzés és az agyi érelzáródás közös megnevezése. A stroke előjelének tekinthető az átmeneti bénulás, ami lehet féloldali, illetve a beszéd- és látászavarok. Mivel ezek a tünetek néhány percen belül megszűnnek, sokan nem veszik komolyan a figyelmeztetést.

Bővebben

Diplomát szerzett, pedig szinte csak a szemét tudja mozgatni

Agyvérzés következtében bénult le teljesen. Az angol nő egy agyvérzés következtében került a locked-in szindróma állapotába, 2003 óta képtelen mozogni vagy beszélni, ám a tudata teljesen ép. Hat év alatt diplomát szerzett ókori történelemből, és írt egy önéletrajzi könyvet is.

Bővebben

Ne kapjon gutaütést!

Egyre többen esnek áldozatául a szélütésnek, kortól és nemtől függetlenül. Hazánkban évente 40-50 ezer embert érint az agyi érkatasztrófa, ezért nagyon fontos, hogy mindenki tisztában legyen a rá leselkedő rizikófaktorokkal, a prevenció lehetőségeivel.

Bővebben

Koleszterin

Változókorban nő a kockázat. Sok nő gondolja, hogy a szívinfarktus, a stroke elsősorban a férfiak betegsége. Ez a statisztikai adatok szerint 50 éves korig igaz is, viszont a menopauza idején a szervezetben bekövetkező hormonváltozások miatt a nők veszélyeztetettsége utoléri a férfiakét.

Bővebben

Így pusztít a néma gyilkos Magyarországon

A túlzott sófogyasztás számtalan betegség oka lehet. 5 gramm só fogyasztása ideális naponta. A magyarok ennek a mennyiségnek a háromszorosát használják el. Az Országos Élelmezés és Táplálkozástudományi Intézet az utóbbi években 750 termék sótartalmát vizsgálta meg. Kiderült, hogy a kenyérfélék és a húskészítmények is a többszörösét tartalmazzák az ajánlottnak.

Bővebben

Megtudhatod, milyen esélyed van a stroke-ra

Egyre többen esnek áldozatául a szélütésnek, kortól és nemtől függetlenül. A stroke az esetek 80 százalékában megelőzhető lenne, amennyiben időben sikerül felismerni a rizikófaktorokat. Ehhez nem kell más, mint hogy figyeljünk önmagunkra és másokra.

Bővebben

Az afázia nem demencia!

Az afáziának nem egyértelmű velejárója a szellemi leépülés. Afáziás betegekkel dolgozó klinika logopédusként, gyakran találkozom hozzátartozók részéről azzal a tévhittel, hogy a stroke-on átesett afáziás betegnél egyértelmű, hogy mentális állapotukban is nagyfokú hanyatlás áll be.

Bővebben

Hormonpótlás

Vigyázat! A tesztoszteronos készítmények növelik a trombózisveszélyt. Bár eddig a női hormonpótlást hozták összefüggésbe legtöbben a trombózissal, a tesztoszteron tartalmú készítmények is vérrögökhöz vezethetnek, ami a mélyvénás trombózison kívül megnöveli a stroke és a szívinfarktus kockázatát is. Mit lehet tenni megelőzése érdekében?

Bővebben

9 ok, amiért nem tudsz aludni

Számtalan oka van, miért is fontos eleget aludni minden este. Egyrészt szépít, köztudottan jót tesz a bőrnek, a fogyásban is segít (aki eleget alszik, kevésbé éhes), de a szívbetegségek és például a stroke ellen is jó.

Bővebben

Megrendítő őszinteség

Sharon Stone azt hitte, hogy meg fog halni. Még tavasszal számoltunk be arról, hogy az 56 éves színésznőnek egy újabb stroke-ja volt, melynek következtében kórházba került. Most először beszélt élete legnehezebb időszakáról.

Bővebben

Stroke tünetei és kezelése

Minden, amit a stroke-ról tudni kell. A stroke a fejlett gazdaságú országokban a szívbetegségek és rosszindulatú daganatok után a harmadik leggyakoribb oka az elhalálozásnak. Bármely életkorban előfordulhat, azonban 45 év felett válik egyre gyakoribbá, a fő kiváltó okok a különböző korcsoportokban változnak.

Bővebben

Agyvérzés után nehéz az újrakezdés!

Az agyvérzésként emlegetett betegség sokféle agyérkatasztrófát foglalhat magában. Összefoglaló nevük a stroke. A stroke-on átesett betegek gyógyulását nagyban befolyásolja, hogy milyen gyorsan jutnak a megfelelő orvosi segítséghez. De még így is nagyon nehéz az újrakezdés.

Bővebben

Három óra haladék az életünkért

Interjú Csiba Lászlóval. A Mindentudás Egyeteme következő előadását a Szélütés, a megelőzhető európai katasztrófa címmel Csiba László, a Debreceni Egyetem Neurológiai Klinikájának igazgatója, a Magyar Stroke Társaság elnöke tartja.

Bővebben

Ígéretes lehet a stroke kezelésében az őssejtterápia

A páciensek csontvelejéből nyert őssejtek alkalmazása ígéretes eredményekkel kecsegtet az agyi érkatasztrófa (stroke) esetén, az Imperial College London kutatói által alkalmazott kezelés jelentősen csökkentette a károsodás mértékét és javította a betegek életminőségét.

Bővebben

A B-vitamin nem véd a stroke-tól és a szívinfarktustól sem?

A szélütésen átesett betegek a homocisztein szint csökkentésére B-vitamint kapnak, azonban ausztrál kutatók kétségbe vonják, hogy az eljárásnak előnyös hatása lenne a második stroke és a szívinfarktus kialakulásának csökkentésében.

Bővebben

Mediterrán diétával a stroke és a szívinfarktus ellen

Az amerikai Harvard Egyetem Közegészségtani Intézete végzett felmérést a mediterrán diéta és a stroke, valamint a szívinfarktus vonatkozásában. Az, hogy a mediterrán diéta csökkenti a stroke és a cardiovasculáris események rizikóját evidenciának számít, de kevés nagy esetszámú vizsgálat született ez idáig ennek objektív igazolása céljából.

Bővebben

A néma gyilkos nem válogat – a sztárok között sem!

Csendes gyilkosként is emlegetik, mert nincsenek kézzel fogható, konkrét előjelei. A stroke váratlanul jelentkezik, és nem válogat. Olyan hírességek is elszenvedték már ezt a betegséget, mint Sharon Stone, Kelly Osbourne, Margaret Thatcher, Belmondo vagy Gábor Zsazsa. Vajon megelőzhető-e?

Bővebben

A stressz és a cukorbetegség

A stressz a cukorbetegség egyik rizikófaktora, emellett számos szív- és érrendszeri betegségé is.

Bővebben

Kevesebb sót egyenek a tizenévesek!

Amennyiben a tizenévesek kevesebb sót fogyasztanak el, felnőttkorban csökken a magasvérnyomás-betegség, a szívbetegség, és a szélütés (stroke) kockázata - hangzott el az Amerikai Szívtársaság 2010-es tudományos ülésén, Chicagóban.

Bővebben

Húszéves a nemzeti stroke program

A nyolcvanas évek végén indult nemzeti stroke programnak köszönhetően az elmúlt húsz évben jelentős eredményeket értek el a stroke kezelésében, azonban vannak e téren még tennivalók - mondta Nagy Zoltán, az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet főigazgatója Budapesten.

Bővebben

Fehér húsú gyümölcsök a stroke ellen!

A fehér húsú zöldségek és gyümölcsök a többi zöldségnél és gyümölcsnél nagyobb mértékben csökkenthetik a stroke kockázatát.

Bővebben

Milliárdok stroke-ellátásra

Évente nagyjából 12 milliárd forintot fordít az ország a stroke-betegek kórházi és vérrögoldó kezelésére. Az agyi érkatasztrófát szenvedettek egészségügyi ellátása ma már európai szintű, ám, döntően az életmódbeli különbségek miatt, nálunk még mindig sokkal többen szenvednek el stroke-ot, mint Európa nyugati felén. Sőt, emiatt még a fővároson belül is óriásiak a különbségek.

Bővebben

Amikor minden perc számít

Agyi érkatasztrófa, szélütés, más néven stroke következtében minden hatodik percben meghal egy ember. Magyarországon évente mintegy 40-50 ezer embert érint. A stroke korra, nemre való tekintet nélkül mindenkit veszélyeztet.

Bővebben

A csecsemőkori stroke

A stroke csecsemőknél nagyon ritkán fordul elő, és nehéz felismerni. Mi lehet ennek az oka, és milyen esélyei vannak a kis pácienseknek a gyógyulásra?

Bővebben

Hosszabb ideig élhet, aki fiatalabbnak érzi magát

Hosszabb ideig élhetnek azok az idős emberek, akik koruknál három-négy évvel fiatalabbnak érzik magukat, mint azok, akik annál idősebbnek - derült ki egy friss brit tanulmányból.

Bővebben

A magas vérnyomás első jele gyakran már a stroke

A csendes gyilkosként emlegetett magas vérnyomás bár népbetegségnek számít, sokan mégsem veszik eléggé komolyan. Sajnos a legtöbben már a súlyosabb tünetek megjelenésekor fordulnak orvoshoz, így az sem ritka, amikor az első figyelmeztető jel már maga a stroke.

Bővebben

A kamaszok között is szedi áldozatait a stroke

Korábban csak az idősebb korosztály volt érintett, az Amerikai Szívgyógyászati Szövetség adatai szerint azonban egyre több tizenévest ér utol a stroke és sok egyéb, körükben eddig nem tapasztalt betegség. A jelenség az egészségtelen életvitellel magyarázható.

Bővebben

Nagy rombolást okozhat a mini-stroke

Kanadai kutatók arról számoltak be, hogy számos enyhe agyi érbetegségen, úgynevezett mini-stroke-on átesett beteg tapasztal súlyos, maradandó fogyatékosságot annak ellenére, hogy az állapotot többnyire túl enyhének tartják a kezeléshez.

Bővebben

A rendszeres kávézás előnyei

A kávét soha nem, vagy csak ritkán fogyasztó nőknek mérhetően nagyobb az esélye arra, hogy szélütést kapjanak, mint azoknak, akik akár négy-öt csészével is megisznak az illatos italból.

Bővebben

Bénító hatás: a nagy magyar stroke-vita

A tökéletességre törekvés, netán egyszerű kenyérharc és szakmai presztízsféltés gátolja? Egy biztos: Magyarországon nem terjed a legkorszerűbb stroke-kezelés.Az időablak jelentősége vitathatatlan.

Bővebben

Legyél figyelmes, lehet, hogy stroke

A világon másfél millió ember veszíti életét agyi érkatasztrófában.

Bővebben

A stroke után

Stroke után a betegek nagy része ágyhoz kötve éli az életét és ápolásra szorulnak.

Bővebben

A gyerekeket is veszélyezteti a stroke

A stroke nem csak felnőtt és időskori probléma.

Bővebben

Csökkentsük a stroke kockázatát diétával

Úgy tűnik a mediterrán diétát követők védettebbek a stroke ellen.

Bővebben

Magas vérnyomás

Az erek egyik legnagyobb ellensége a magas vérnyomás, ismerjük meg közelebbről romboló tevékenységét.

Bővebben

Csökkent az infarktusok száma

A Debreceni Kardiológiai Napok keretében tartott sajtótájékoztatón hangzott el.

Bővebben

Kevesebb nő halna meg infarktus után, ha...

Több nő hal meg szívrohamban, mint mellrákban.

Bővebben

Strokehoz vezethet az alvászavar

Hazánkban a lakosság 30%-a szenved az insomniától.

Bővebben

Stroke-ot okozhatnak a szénsavas üdítők

Egy japán kutatás mutatta ki ezt az eredményt.

Bővebben

Folsavval a stroke ellen

A folsavat a vérnyomáscsökkentővel együtt érdemes szedni.

Bővebben

A csendes szívroham

Jellemzői, veszélyei és hatékony megelőzése.

Bővebben

Ebbe halunk bele a leggyakrabban

Nem speciális magyar, hanem világszintű problémáról van szó.

Bővebben

A legújabb ajánlásokkal a magas vérnyomás ellen

Debrecen – Egy gyógyszerben akár három hatóanyag is megtalálható.

Bővebben

Aggasztó a magyarok egészségi állapota

A friss felmérések szerint rengeteg magyar nincs tisztában a stroke valódi kockázatával.

Bővebben

Meghalt az amerikai olajmágnás

Több stroke-ot is kapott, végül 91 éves korában hunyt el T. Boone Pickens.

Bővebben

A vegán étrend növeli a stroke kockázatát

A legfrissebb kutatások szerint bár a szívnek jót tesz, növeli a stroke esélyét a vegán életmód

Bővebben

Stroke, agyérgörcs, agyvérzés

Mi a különbség a különféle agyi érrendszeri betegségek között?

Bővebben

Stroke vagy agyi infarktus

Hogyan lehet megkülönböztetni a stroke vagy az agyi infarktus tüneteit?

Bővebben

Meghosszabbítja az életet a futás

Csökkenti a stroke kockázatát a hosszútávú futás.

Bővebben

„Kiüti” az iszkémiás stroke-ot a mediterrán étrend?

Nagyon úgy tűnik, hogy a mediterrán étrenddel csökkenhet a stroke egyik típusának kockázata.

Bővebben

9 dolog, amivel megelőzhető a szívinfarktus és a stroke

Megfiatalítják az érrendszert a következő, szakorvos által ajánlott kilenc életmódtanács.

Bővebben

A koronavírus váratlan stroke-ot okozhat fiatal betegeknél

30-as 40-es éveikben járó betegeknél okozhat váratlan stroke-ot a koronavírus olyan betegeknél, akiknek egyébként nem is súlyosak a tünetei – állítják amerikai orvosok.

Bővebben

50 éves elmúltál? Így előzheted meg a stroke-ot!

Sosem késő aktívabban és egészségesebben élni!

Bővebben

Honnan tudhatjuk, hogy átmeneti keringészavar játszódott le az agyunkban?

A ministroke-nak is nevezett TIA, vagyis az átmeneti agyi keringészavar ugyanolyan tünetekkel jár, mint a stroke, de ezek a tünetek néhány perc múlva, legkésőbb 24 órán belül megszűnnek.

Bővebben

20 másodperces otthoni teszt, amiből egyszerűen kideríthető a demecia- és stroke hajlam

Pofon egyszerű és állítólag ki is derülhetnek könnyedén ezek a rejtett betegségek.

Bővebben

A horkolás növeli a stroke kockázatát

A stroke legtöbbször az alvás idején és az ébredést követő órákban alakul ki. Számos adat utal arra, hogy az alvási apnoe fennállása szerepet játszik a stroke kialakulásában.

Bővebben

Demencia és a stroke kapcsolata

A magányosság nagyban növeli ezen betegségek kialakulás esélyét.

Bővebben

Mit tesz a vírus az aggyal?

Sokasodnak az arra utaló bizonyítékok, hogy az idegrendszer és az agy is érintett lehet a fertőzésben.

Bővebben

Stroke: egyre több fiatalt érint

A koronavírus nemcsak az idősekre, hanem azokra is a fokozottan veszélyes, akik stroke-on estek át - akik nem feltétlen idősek. Akik pedig átestek a stroke-on nagyobb a szövődmények kockázata, ha megfertőződnek koronavírussal.

Bővebben

Magas koleszterinszint: így előzhetjük meg a bajt

Érdemes komolyan venni és kezeltetni a magas koleszterinszintet, ez ugyanis közvetve kiváltója lehet az infarktusnak, a stroke-nak és a végtagi trombózisnak. Dr. Marton Anna, az Oxygen Medical kardiológus főorvosa a hatékony koleszterinszint csökkentés lehetőségeiről beszélt.

Bővebben

A stroke a koronavírus-járvány közben sem alszik

Tippek, hogy a járvány ideje alatt is megőrizhessük egészségünket.

Bővebben

Az agyvérzést így előzhetjük meg

A stroke kockázata az életkor előrehaladtával egyre nő, azonban bármilyen életkorban előfordulhat. A magasabb rizikójú csoportba azok tartoznak, akiknek a családjában már történt agyvérzés, de a magas vérnyomás is jelentősen növeli a szélütés esélyét.

Bővebben

Élet a stroke után

Ezért nem ismeri fel a beteg a rokonait és a tárgyakat.

Bővebben

Stroke után milyen terápiák segíthetnek a rehabilitációban?

Stroke során kisebb vagy nagyobb mértékben sérülhetnek a kognitív képességek is, a memóriától a problémamegoldásig. Számíthat-e javulásra a beteg? Milyen módszerek segíthetik a rehabilitációt?

Bővebben

Nyelési zavarok agyvérzés után

Mit tehetünk, mire figyeljünk, ha nyelési zavarok lépnek fel agyvérzés után?

Bővebben

Személyiségváltozás stroke után

A stroke gyökeresen felforgatja az életet, súlyos következményei között találjuk a bénultságot, a beszédzavarokat, a kognitív képességek és a memória romlását. Az érzelmi hatásokról vagy a személyiség változásairól azonban jóval kevesebb szó esik.

Bővebben

Stroke után

Tanácsok a rehabilitációhoz hozzátartozóknak, betegeknek.

Bővebben

Mikor javulnak a nyelési zavarok agyvérzés után, hogyan segítsünk?

A nyelési nehézségek viszonylag gyakoriak a stroke-on átesetteknél, a betegek nagy részének állapota néhány héten belül jelentősen javul. Addig azonban az életmód és az étrend megváltoztatására is szükség van.

Bővebben

Pszichés problémák stroke után

Az agyi érkatasztrófa hirtelen kialakuló állapot, ami az esetek jelentős hányadában teljes életminőség-változást von maga után. Mindez nem csupán a betegek fizikai problémáit (pl. bénulás, önellátási nehézségek, beszédzavar) foglalja magába, hanem az agykárosodásnak, illetve a megváltozott életmódnak lelki vonatkozásai is vannak.

Bővebben

A stroke megelőzhető lenne, mégsem figyelnek rá elegen

40-50 ezer embert érint Magyarországon, a világon pedig az egyik leggyakoribb okozója a halálnak a stroke.

Bővebben

Stroke és szívinfarktus: hogyan előzhetjük meg?

A szívinfarktus és a stroke sokak számára komoly fenyegetést jelent, különösen, ha a családban volt már érintett személy. Szorongás helyett azonban érdemes az életmódunkat megreformálni a megelőzés érdekében.

Bővebben

Szellemi leépülés és életmód

Szellemi leépüléses állapotok kezdődhetnek hirtelen jelleggel, de lehetnek többéves, lassan induló és az évek múlásával kiterebélyesedő folyamatok eredményei is. Előbbire példa a stroke, utóbbira az Alzheimer-kór.

Bővebben

Már akár napi egy cukros üdítő is káros lehet

Az üdítők már nagyon kis mennyiség is képes lényegesen növelni a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, valamint a stroke esélyét.

Bővebben

Nem csak az idősek érintettek

A stroke-ra a legtöbben úgy gondolunk, mint az idősek betegsége, pedig a fiatalabb korosztályt sem kíméli.

Bővebben

Ezt teszi az alkohol

Az alkohol hatással van a szívünkre, az az immunrendszerünkre, az agyunkra, a hasnyálmirigyünkre, és persze, a májunkra is. Nézzük, milyen hatása van az alkoholnak a szervezetünkre!

Bővebben

Nyelési zavarok stroke után

A nyelési nehézségek viszonylag gyakoriak a stroke-on átesetteknél, a betegek nagy részének állapota néhány héten belül jelentősen javul. Addig azonban az életmód és az étrend megváltoztatására is szükség van.

Bővebben

Ha a családban előfordult stroke, milyen szűrővizsgálatok javasoltak?

A stroke kockázata nemcsak a kor előrehaladtával növekszik, kialakulását életmódunk is nagyban befolyásolja - sőt az is intő jel lehet, ha korábban előfordult már családunkban a betegség.

Bővebben

Az érszűkület korai jelei

Ha nem ismerjük fel idejében az érbetegséget, az az érrendszer bármely részében problémát okozhat, akár fekély, infarktus vagy stroke is fenyegethet.

Bővebben

Pszichés változások stroke után

A stroke gyökeresen felforgatja az életet, súlyos következményei között találjuk a bénultságot, a beszédzavarokat, a kognitív képességek és a memória romlását. Az érzelmi hatásokról vagy a személyiség változásairól azonban jóval kevesebb szó esik.

Bővebben

Az agyvérzés is örökölhető?

Összefüggést találtak a tudósok a stroke és a genetika között.

Bővebben

Arc, kar, beszéd, idő - ismerd fel a stroke-ot!

Zavaros beszéd, szédülés, homályos látás, eszméletvesztés – ezek mind-mind lehetnek a stroke jelei. Sokszor nem vesszük komolyan a tüneteket és bizony előfordul az is, hogy közömbösen elsétálunk egy földön fekvő ember mellett.

Bővebben

Agyvérzést okozhat a koronavírus?

Korábban csak feltételezték, mostantól azonban hivatalossá vált, hogy a COVID-19 fertőzés növelheti a stroke kockázatát.

Bővebben

Agykárosító hatása is lehet a koronavírusnak

Egy kutatócsoport az új koronavírus okozta Covid-19-betegség lehetséges agykárosító hatására figyelmeztetett szerdán. A University College London (UCL) tudósainak bizonyítékai arra utalnak, hogy a Covid-19 súlyos idegrendszeri szövődményekhez – gyulladás, pszichózis, delírium – vezethet.

Bővebben

Nehéz felismerni a fájdalommentes tüneteket

Az első gyanús jelnél mentőt kell hívni a stroke betegekhez, hogy legyen esély a maradandó károsodás elkerülésére.

Bővebben

Magyar fejlesztésű stroke-gyógyszert tesztelnek

Hamarosan megkezdődnek a klinikai próbák az új magyar fejlesztésű stroke gyógyszerrel.

Bővebben

Online tanítják a stroke tüneteinek felismerését

Online tanítják a Semmelweis Egyetem orvosai az érdeklődőket a stroke tüneteiről.

Bővebben

Így ismerheti fel a stroke és az agyi infarktus jeleit

Mi a különbség az agyi infarktus, az agyvérzés, agyi embólia között?

Bővebben

Egyre gyorsabban kifárad? Szívbetegség jele is lehet

Azok az emberek, akiket már egy egészen könnyű mozgás is kifáraszt, nagyobb eséllyel néznek szembe a szívbetegségekkel. Az új amerikai kutatási eredmény hátterét dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont szakorvosa magyarázta meg.

Bővebben

Igaz vagy valójában tévhit, hogy minden gyümölcs egészséges?

A nyári szezonban az egyik legjobb, hogy a gyümölcsök és a zöldségek sokkal nagyobb választékban, ráadásul frissen állnak rendelkezésre. De ha valaki cukorbetegséggel küzd, mindenképpen be kell tartania néhány fontos szabályt, ha gond nélkül szeretné élvezni a nyár ízeit!

Bővebben

Hogyan változik a beteg személyisége stroke után?

A stroke gyökeresen felforgatja az életet, súlyos következményei között találjuk a bénultságot, a beszédzavarokat, a kognitív képességek és a memória romlását. Az érzelmi hatásokról vagy a személyiség változásairól azonban jóval kevesebb szó esik.

Bővebben

A diéta szerepe a felépülésben

A tudatos táplálkozás nagy szerepet játszik a stroke-ot követő rehabilitáció során is.

Bővebben

Miért lép fel nyelési agyvérzés után?

Stroke során azok az agyterületek is sérülhetnek, melyek a nyelés összetett folyamatát irányítják. A nyelési nehézség, azaz a diszfágia az önálló evés és ivás képességét is befolyásolja.

Bővebben

Mesterséges intelligencia segít

Mesterséges intelligencia segíti a stroke-betegek kezelését Nagykanizsán is.

Bővebben

Gép segít

A Semmelweis Egyetem kutatói hihetetlen felfedezést tettek a stroke-betegek kezelésében.

Bővebben

Növelhetik-e a diétás üdítőitalok a stroke kockázatát idősebb nőknél?

Egy új kutatás arra figyelmeztet, hogy a diétás vagy mesterségesen édesített üdítőitalok és gyümölcslevek túlzott fogyasztása növelheti a stroke kockázatát idősebb nők esetén.

Bővebben

Az olívaolaj ezért nagyon egészséges

Jót tesz az agynak, a szívnek, de még a baktériumok elleni harcban is segítségünkre van.

Bővebben

5 betegség, amit a zsibbadás jelezhet először

Érbetegség és stroke első tünete is lehet.

Bővebben

A koleszterinszint mérése

A koleszterinszint-növekedés számos betegséget okozhat.

Bővebben

Önt veszélyezteti a stroke?

Segítünk felmérni a kockázatot!

Bővebben

A magas vérnyomás hajlamosít a demenciára?

A kezeletlen magas vérnyomás számos problémát okozhat azáltal, hogy hosszútávon szűkíti és merevebbé teszi az ereket: ami demenciához vezethet. Mutatjuk, hogyan!

Bővebben

Önt veszélyezteti a stroke?

Segítünk felmérni a kockázatot!

Bővebben

Életmentő kutya: segítséget hívott a csivava idős gazdájának, aki stroke-ot kapott

„Bubu, segítségre van szükségem. Menj, hívj valakit!”

Bővebben

Így tehet különbséget az agyi infarktus és a stroke között

Mi a különbség az agyi infarktus, az agyvérzés, agyi embólia között? Melyek az árulkodó tünetek és mihez kezdjünk, ha saját magunkon vagy hozzátartozónkon észleljük a tüneteket?

Bővebben

Ne vegye félvállról a terhességi magas vérnyomást

A magas vérnyomás korunk népbetegségének számít. A hipertóniában szenvedő betegek életkilátásai rosszabbak, hiszen olyan szövődményekkel járhat, mint például a stroke, vagy a szívinfarktus.

Bővebben

Még a kocadohányzás is drámaian növeli a súlyos agyvérzés esélyét

Ha azt hinnéd, hogy az alkalmankénti dohányzás nem olyan nagy probléma, akkor gondold újra – elősegítheti a stroke kialakulását.

Bővebben

Kávé és szex – Egyenes út a stroke-hoz?

Holland kutatók szerint a kávé, a szex és az orrfújás is megnövelheti a stroke egyik típusának kockázatát.

Bővebben

9 módszer, amivel csökkenhetjük a stroke és az infarktus esélyét

A szívinfarktus és a stroke sokak számára komoly fenyegetést jelent, különösen, ha a családban volt már érintett személy. Szorongás helyett azonban érdemes az életmódunkat megreformálni a megelőzés érdekében.

Bővebben

Miért nem ismeri fel a beteg a rokonait és a tárgyakat a stroke után?

A stroke hatással lehet arra, hogy értelmezzük, rendszerezzük, használjuk, idézzük fel és őrizzük meg az agyunkba jutó információkat. A stroke befolyásolhatja a koncentrációt, a memóriát és a problémamegoldást is.

Bővebben

A magas vérnyomás első jele gyakran a stroke

A csendes gyilkosként emlegetett magas vérnyomás bár népbetegségnek számít, sokan mégsem veszik eléggé komolyan.

Bővebben

Lassan embereken is elkezdik tesztelni a hazai fejlesztésű izomgörcs-csökkentő gyógyszert

Jövő év elején kezdődhet a klinikai tesztje annak a magyar fejlesztésű gyógyszernek, amely többek között a stroke-on átesett, fájdalmas izomgörcsökkel küzdő emberek kezelésében hozhat nagy változást néhány éven belül.

Bővebben

Az alvászavarok jelentősége

Az alvásmedicina ismeretanyaga, terápiás eljárásai számos neurológiai betegségben hasznosíthatók.

Bővebben

A magányos emberek könnyebben kapnak stroke-ot

Kevéssé ismert, de bizonyított tény, hogy a magány a fizikai fájdalomhoz hasonlóan hat az agyra. Emellett növelheti a demencia kockázatát, hozzájárulhat a korai halálhoz, de akár gyulladásos folyamatokat is beindíthat.

Bővebben

A zajos lakókörnyezet jelentősen fokozhatja a stroke súlyosságát

Az erős környezeti zajterhelés nagyban növelheti az isémiás stroke súlyosságát.

Bővebben

Embereken is elkezdik tesztelni az izomgörcs-csökkentő szert

A klinikai vizsgálatok jövőre kezdődnek, amelyeknek az első, a hatóanyag biztonságosságát tesztelő fázisát Magyarországon végzik.

Bővebben

Ismerje fel a stroke és az agyi infarktus közötti különbséget!

Mi a különbség az agyi infarktus, az agyvérzés, agyi embólia között? Melyek az árulkodó tünetek és mihez kezdjünk, ha saját magunkon vagy hozzátartozónkon észleljük a tüneteket?

Bővebben

Minden századik Covid19-fertőzöttet a stroke kockázata is fenyegeti

A kórházba került koronavírus-fertőzöttek 1,4%-a agyvérzést kap – állapította meg 100 ezer betegre kiterjedő vizsgálata alapján a Cambridge-i Egyetem kutatócsoportja.

Bővebben

Évente több mint 10 000 ember haláláért felelős az agyvérzés

A stroke bármikor, bárkinél és bárhol kialakulhat. A stroke az elhalálozás egyik vezető oka, a WHO adatai szerint hazánkban évente több mint 10 000 ember haláláért felelős. Élete során 4-ből 1 felnőtt átesik stroke-on, melyből a legtöbb elkerülhető lenne, kialakulásának esélyének csökkentésével.

Bővebben

Tudta, hogy stroke után gyakori a depresszió?

Ezek az agyvérzés következményei.

Bővebben

Ki hajlamos stroke-ra és szívinfarktusra?

Fogunk-e valaha szívinfarktust vagy stroke-ot kapni? Az orvosok számos tényezőt figyelembe véve tudják mérlegelni a kockázatokat.

Bővebben

Mi az oka annak, hogy stroke után nem ismeri fel a beteg a rokonait?

A stroke hatással lehet arra, hogy értelmezzük, rendszerezzük, használjuk, idézzük fel és őrizzük meg az agyunkba jutó információkat. A stroke befolyásolhatja a koncentrációt, a memóriát és a problémamegoldást is.

Bővebben

Tovább él, aki kutyát tart

Hosszabb életre számíthatnak azok az emberek, akik tartanak kutyát, különösen ha stroke-ból vagy szívrohamból épültek fel.

Bővebben

Kiderült, mi védi meg a gyerekeket a súlyos koronavírustól

A felnőttekkel ellentétben ők tünetmentesen vagy gyenge tünetekkel esnek át a betegséget.

Bővebben

Magyar kutatónők a világ élvonalában

Hatékonyabb lehet a stroke kezelése, új megoldás jöhet a vesebetegségek felismerésében.

Bővebben

Egyre több a stroke-kal diagnosztizált koronavírusos eset

Világszerte egyre több fertőzött fiatalt és középkorú pácienst diagnosztizálnak stroke-kal. Még a járványkitörés kezdetén a kutatók arra mutattak rá, hogy a vírus elsősorban a tüdőt támadja meg.

Bővebben

Cikkek és érdekességek

Egyre több a stroke-kal diagnosztizált koronavírusos eset

Egyre több a stroke-kal diagnosztizált koronavírusos eset

Világszerte egyre több fertőzött fiatalt és középkorú pácienst diagnosztizálnak...

TOVÁBB

Magyar kutatónők a világ élvonalában

Magyar kutatónők a világ élvonalában

Hatékonyabb lehet a stroke kezelése, új megoldás jöhet a vesebetegségek...

TOVÁBB

Kiderült, mi védi meg a gyerekeket a súlyos koronavírustól

Kiderült, mi védi meg a gyerekeket a súlyos koronavírustól

A felnőttekkel ellentétben ők tünetmentesen vagy gyenge tünetekkel esnek át a...

TOVÁBB

Tovább él, aki kutyát tart

Tovább él, aki kutyát tart

Hosszabb életre számíthatnak azok az emberek, akik tartanak kutyát, különösen ha...

TOVÁBB

További Cikkek és érdekességek

Csökkentse a stroke kockázatát

Letöltések

Galériák

Magyar Stroke központokMagyar Stroke központok

Vészhelyzetben!
4,5 órás időablak

Ha a szélütés tüneiteit észleled, azonnal hívd fel a mentőket!
104

Iratkozzon fel a
hírlevelünkre!

Feliratkozok most

Copyright 2020 Minden Jog Fenntarva! All Rights Reserved! A weboldalt a DIAMOND INTERACTIVE készítette