Stroke után - Szívvel a stroke ellen
Tegyen meg mindent a pitvarfibrilláció
kialakulásának elkerülése érdekében!
Tartsa be kezelőorvosa utasításait,
szedje be az általa felírt gyógyszereket!
Rendszeresen keresse fel kezelőorvosát
a kockázat csökkentése érdekében!

Stroke után

Tanácsok a rehabilitációhoz hozzátartozóknak, betegeknek.

A stroke következményeként elveszített kognitív képességeket legalább részben vissza lehet szerezni, ám ehhez kitartásra, elszántságra és türelemre van szükség - a beteg és a hozzátartozók részéről egyaránt.

Tanácsok stroke-on átesetteknek


Ne legyünk túl szigorúak magunkhoz, legyünk türelmesek. A stroke után bekövetkező kognitív változásokat nehéz feldolgozni, és természetesen, hogy szeretnénk minél gyorsabban visszatérni a megszokott kerékvágásba, ám meg kell értenünk, hogy az agynak is időre van szüksége a gyógyuláshoz. Azt se feledjük, hogy előfordulhat, soha többé nem leszünk olyan az élet, mint korábban, hagyjunk magunknak több időt az alkalmazkodáshoz!


Ne feledjük: a kognitív képességekben bekövetkező zavarok nincsenek összefüggésben az intelligenciával.
Legyünk aktívak! A fizikai aktivitás, a rendszeres testmozgás (akár gyógytornász segítségével) nemcsak a mozgást vagy egyensúlyt érintő zavarokon javíthat, de a kognitív képességeknek, sőt az érzelmi egészségnek is nagyon jót tesz.

 

 


Pihenjünk eleget! Egy stroke, illetve az azt követő lábadozási időszak rendkívül megterhelő, fáradtan pedig még rosszabbak lehetnek a kognitív képességeink, nehezebben koncentrálunk vagy hívunk elő a memóriánkból információkat. Iktassunk be nap közben is szüneteket, hagyjunk elegendő időt magunknak az alvásra, regenerációra.


Ne féljünk segítséget kérni! Keressünk valakit (akár szakembert), akivel nyíltan beszélhetünk a kétségeinkről, félelmeinkről, a saját magunkról alkotott kép változásairól, vagy arról, mennyire nehéz alkalmazkodni az új helyzethez. Akár egy segítő csoporthoz is csatlakozhatunk, ahol hasonló helyzetben lévőkkel oszthatjuk meg a tapasztalatainkat!


Legyünk tisztában a saját határainkkal, ne vállaljuk túl magunkat, és ne várjuk el magunktól, hogy ugyanarra leszünk képesek, mint az agyvérzés előtt.


Használjunk segédeszközöket! Hiába voltunk korábban büszkék a memóriánkra, könnyen lehet, hogy egy stroke után sokkal feledékenyebbé válunk. Ne érezzük rosszul magunkat, ha minden felírunk vagy emlékeztetőket állítunk be a telefonunkon, esetleg mindent lefényképezünk, hogy később is emlékezzünk rá!

Címkézzük fel a fiókokat, szekrényeket, írjuk fel a gyakran használatos eszközökre, mit kell velük csinálni.
Mondjuk el másoknak, hogy bizonyos dolgokkal nehézségeink vannak! Ez elsőre furcsa lehet, sőt kellemetlenül is érezhetjük magunkat tőle, de hosszú távon megkönnyítjük vele az életünket. Nyugodtan kérjük meg a másikat, hogy beszéljen lassabban vagy segítsen felírni, amire emlékeznünk kell! Ez a nyitottság azért is hasznos, mert a másik sem gondolja majd azt, hogy „direkt” felejtünk el valamit vagy puszta rosszindulatból nem végzünk el egy fontos feladatot.


Egyszerre csak egy dologgal foglalkozzunk! Lehet, hogy egy jó ideig gondot okoz megosztani a figyelmünket két különböző tevékenység között. A környezetünkben található zavaró tényezőket (pl. hangos televíziót) is igyekezzünk kiiktatni.


Alakítsunk ki egy tartható napirendet! A rutin biztonságot ad, csökkenti a váratlan, felkavaró és stresszel teli események rizikóját! Könnyebb begyakorolni például az öltözködést vagy tisztálkodást, ha mindig ugyanabban a sorrendben végezzük a feladatokat.


Koncentráljunk arra, hogy a környezetünk kellően rendezett legyen! A túl sok tárgy, a felhalmozódó limlomok megnehezítik a koncentrálást, a feladatok elvégzését. A rendezett környezet abban is a segítségünkre lehet, hogy átlássuk, egy-egy feladat elvégzéséhez milyen lépések szükségesek.


Tanácsok hozzátartozóknak


Legyünk türelmesek! Természetes, hogy frusztráló és idegesítő, hogy mindent többször el kell ismételnünk vagy alapvető tennivalókat is újra és újra meg kell mutatnunk a hozzátartozónknak, de ez nem a személyünk elleni támadás. A stroke-on átesett számára ugyanolyan frusztráló, hogy nem képes bizonyos dolgokat megtenni, idegesítheti, hogy lassabb.

Ha a stroke-on átesett nehezebben koncentrál, nem tud figyelni vagy könnyen elfelejt dolgokat, könnyítsük meg a dolgát azzal, hogy egyszerű, rövid utasításokat adunk, és a lehető legkisebb lépésekre bontjuk le a feladatokat. Ne várjuk el, hogy hosszasan koncentráljon!


Segítsünk neki a feladatok, tevékenységek begyakorlásában! Erre az egyik legjobb módszer, ha egy kicsit a keze alá dolgozunk, és például előkészítjük a szükséges eszközöket. Például készítsük elő a ruháit, de hagyjuk, hogy egyedül öltözzön!


Erősítsük meg az érintett önbizalmát gyakori dicséretekkel, elismeréssel! Ne alázzuk meg lassúsága, ügyetlensége miatt, ne példálózzunk azzal, milyen volt korábban!


Ne csináljunk meg mindent a hozzátartozónk helyett! Lehet, hogy azért szeretnénk helyette megtenni valamit, mert az úgy egyszerűen gyorsabb, lehet, hogy csak a jó szándék és a segíteni akarás vezérel minket, de gyakran azzal tesszük a legjobbat, ha hagyjuk, hogy egyedül, önállóan csináljon meg valamit. Ez egyrészt sikerélmény a számára, ami jót tesz az önbecsülésének, másrészt, a gyakorlással a rehabilitációt is gyorsíthatja. Csak akkor avatkozzunk be, ha feltétlenül szükséges.

 

Forrás: EgészségKalauz

Cikkek és érdekességek

A stroke és tünetei

A stroke és tünetei

A stroke vészhelyzetet jelent: azonnali kezelése az élet és a halál, de legalábbis...

TOVÁBB

Ezek az agyvérzés előjelei

Ezek az agyvérzés előjelei

Hirtelen, minden előzmény nélkül csap le az áldozatára.

TOVÁBB

A kutatók által létrehozott céghez került át a magyar stroke hatóanyag licensze

A kutatók által létrehozott céghez került át a magyar stroke hatóanyag licensze

Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) kutatói által alapított Motorpharmához...

TOVÁBB

Az uniós bíróság a recept nélküli gyógyszerekről

Az uniós bíróság a recept nélküli gyógyszerekről

Más ország recept nélküli szerét csak speciális esetben forgalmazhatják nálunk.

TOVÁBB

További Cikkek és érdekességek

Csökkentse a stroke kockázatát

Letöltések

Galériák

Magyar Stroke központokMagyar Stroke központok

Vészhelyzetben!
4,5 órás időablak

Ha a szélütés tüneiteit észleled, azonnal hívd fel a mentőket!
104

Iratkozzon fel a
hírlevelünkre!

Feliratkozok most

Copyright 2020 Minden Jog Fenntarva! All Rights Reserved! A weboldalt a DIAMOND INTERACTIVE készítette