Megtudhatod, milyen esélyed van a stroke-ra - Szívvel a stroke ellen
Tegyen meg mindent a pitvarfibrilláció
kialakulásának elkerülése érdekében!
Tartsa be kezelőorvosa utasításait,
szedje be az általa felírt gyógyszereket!
Rendszeresen keresse fel kezelőorvosát
a kockázat csökkentése érdekében!

Megtudhatod, milyen esélyed van a stroke-ra

Egyre többen esnek áldozatául a szélütésnek, kortól és nemtől függetlenül. A stroke az esetek 80 százalékában megelőzhető lenne, amennyiben időben sikerül felismerni a rizikófaktorokat. Ehhez nem kell más, mint hogy figyeljünk önmagunkra és másokra.

Hazánkban évente 40-50 ezer embert érint az agyi érkatasztrófa, ezért nagyon fontos, hogy mindenki tisztában legyen a rá leselkedő rizikófaktorokkal, a prevenció lehetőségeivel.

A rizikófaktorok ismerete életet menthet

Nagyon fontos, hogy mindenki tisztában legyen a szűrővizsgálatok jelentőségével és a kockázati tényezőkkel.
Vannak olyan rizikófaktorok, amelyeket nem lehet befolyásolni, ilyenek a nem, a kor, a családi és egyéni kórtörténet. Vannak azonban olyan kockázati tényezők, amelyek megfelelő életvitellel vagy gyógyszeres kezeléssel javíthatók, csökkenthetők.

A kockázati tényezők

A szélütés vezető rizikófaktora a népbetegségnek számító magas vérnyomás, amely a keringési betegségek mintegy feléért felelős. A vérnyomás felső értékének minden 10 Hgmm-es csökkentése az agyi érkatasztrófák kockázatát mintegy 30, míg az alsó érték 5-6 Hgmm-es mérséklése 42 százalékkal csökkenti. A betegség minden olyan napon károsítja a szervezetet, amikor a vérnyomásérték nem 140/90 Hgmm alatti. A hipertóniának általában nincsenek egyértelmű tünetei, ezért nagyon fontos a rendszeres vérnyomásmérés.

A szélütés kialakulását befolyásoló tényező a magas vérzsírszint, amely megnöveli az érelmeszesedés kialakulásának kockázatát. A kockázatot a kis sűrűségű, ún. veszélyeztető, LDL-koleszterin emelkedése növeli, míg a nagy sűrűségű, ún. védő hatású, HDL-koleszterin emelkedése csökkenti.

Túlsúly, elhízás esetén, valamint állati zsiradékok bőséges fogyasztásakor a „rossz koleszterin” koncentrációja nő, a „jó koleszteriné” csökken. A „jó koleszterin” növelésében az egészséges testtömeg, a rendszeres testmozgás, túlsúly esetén a fogyás, továbbá a dohányzás mellőzése játszik meghatározó szerepet. Az összkoleszterinszint 5 mmol/l alatt normális.

A cukorbetegség szintén komoly veszélyt jelenthet az agyi erekre nézve. A megfelelő diéta, a javasolt terápia pontos betartása, a testsúlyfelesleg csökkenése egyaránt fontos a vércukorszint stabilizálásában, ily módon csökkentve a stroke kialakulásának lehetőségét. Cukorbetegségről akkor beszélünk, ha az éhgyomori cukorszint magasabb 6 mmol/l-nél. Az érelmeszesedés esélyét növeli az ún. „rejtett” diabetes is, amely laboratóriumi vizsgálattal, cukorterheléssel kimutatható.

A dohányzás az érelmeszesedés kiemelt rizikófaktora, kétszeres kockázatot jelent. A belélegzett dohányfüstben több száz mérgező anyag található, amelyek közül legfontosabb a nikotin, a szénmonoxid és a kátrány. Belégzésükkel megváltozik a vér összetétele, növekszik a rög kialakulásának veszélye, csökken a védő (HDL) koleszterin szintje. Az erős dohányzás – napi 20 szál cigaretta – 2-6 szorosára emeli az agyi infarktus kockázatát. Komoly veszélyt jelent a passzív dohányzás is.

A helytelen életmód, az elhízás is befolyásolja a gutaütés kialakulását. A túlzott sófogyasztás magas vérnyomást, a túl sok telített – állati eredetű – zsiradék és a transzzsír magas koleszterinszintet, érelmeszesedést okoz.

A mindennapi stresszhelyzetek is jelentősen megnövelik a stroke kialakulásának veszélyét, ugyanakkor a krónikus alkoholizmus négyszeresére növeli a gutaütés rizikóját.

A pitvarfibrilláció is fokozza a stroke kialakulásának kockázatát. Annak, aki ebben a betegségben szenved, ötször nagyobb az esélye, hogy megüsse a guta.

Ezenkívül a vér húgysavszintjének magas volta is hajlamosító tényezőként jelentkezik.

Nagyon nagy hangsúlyt kell fektetni a hagyományos rizikófaktorok vizsgálatára, azonban a lelki tényezőket sem szabad elhanyagolni. Jelentősen megnöveli a stroke esélyét a stressz, a depresszió, a világgal szembeni ellenségesség és a pesszimizmus. Akik negatívan, ellenségesen látják a világot, kétszer olyan gyakran szenvedtek szélütést.

Azoknak a betegeknek, akiknél már előfordult átmeneti agyi keringészavar (TIA) – amelynek a jelei a stroke-hoz hasonlóak –, 40 százalékkal nagyobb az esélyük a szélütésre, így fokozottan kell figyelniük a kockázati tényezők minimalizálására.

Amennyiben a rizikófaktorok közül valamelyik vagy akár több is fennáll, vizsgáltassuk ki magunkat megfelelő szakorvossal, és kövessük a tanácsait! Ha ezeket betartjuk, kisebb esélyünk lesz a gutaütésre.

Forrás: otvenentul.hu

Cikkek és érdekességek

A stroke és tünetei

A stroke és tünetei

A stroke vészhelyzetet jelent: azonnali kezelése az élet és a halál, de legalábbis...

TOVÁBB

Ezek az agyvérzés előjelei

Ezek az agyvérzés előjelei

Hirtelen, minden előzmény nélkül csap le az áldozatára.

TOVÁBB

A kutatók által létrehozott céghez került át a magyar stroke hatóanyag licensze

A kutatók által létrehozott céghez került át a magyar stroke hatóanyag licensze

Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) kutatói által alapított Motorpharmához...

TOVÁBB

Az uniós bíróság a recept nélküli gyógyszerekről

Az uniós bíróság a recept nélküli gyógyszerekről

Más ország recept nélküli szerét csak speciális esetben forgalmazhatják nálunk.

TOVÁBB

További Cikkek és érdekességek

Csökkentse a stroke kockázatát

Letöltések

Galériák

Magyar Stroke központokMagyar Stroke központok

Vészhelyzetben!
4,5 órás időablak

Ha a szélütés tüneiteit észleled, azonnal hívd fel a mentőket!
104

Iratkozzon fel a
hírlevelünkre!

Feliratkozok most

Copyright 2020 Minden Jog Fenntarva! All Rights Reserved! A weboldalt a DIAMOND INTERACTIVE készítette