Meghosszabbítja az életet a futás - Szívvel a stroke ellen
Tegyen meg mindent a pitvarfibrilláció
kialakulásának elkerülése érdekében!
Tartsa be kezelőorvosa utasításait,
szedje be az általa felírt gyógyszereket!
Rendszeresen keresse fel kezelőorvosát
a kockázat csökkentése érdekében!

Meghosszabbítja az életet a futás

Csökkenti a stroke kockázatát a hosszútávú futás.

A sportok közül nem véletlen, hogy a futás az egyik legnépszerűbb, hiszen remekül átmozgatja az egész testet, edzi a szívet, a tüdőt és a lábakat is, ráadásul nem kell hozzá semmilyen eszköz vagy méregdrága kondibérlet, csak az akaraterőd - valamint egy jó futócipő - szükséges.

 

Rengetegen futnak csak hobbiszinten vagy a fogyókúra miatt, de azok, akik a maratonok aktív résztvevői, már tapasztalhatták a saját bőrükön is, hogy a hosszútávú sport sokkal többet tesz a testért, mint az általános erőnlét fenntartása.

 

 

Maratoni futók egészségét vizsgálták

 

Az University College London és a Barts Health NSH kutatói egy 138 főből álló csoportot vizsgáltak, akikben az volt a közös, hogy mindannyian életük első maratonjára készültek. MRI- és ultrahangvizsgálatokkal figyelték az aortának, vagyis az emberi szervezet legnagyobb ütőerének a „biológiai korát” edzés előtt és után is.

 

Ahogy idősödik az ember, az aorta egyre inkább merev lesz, ami növeli a szívbetegségek, a szívroham vagy a stroke kockázatát, ezért nagyon komolyan kell venni az erre vonatkozó figyelmeztetéseket. A kutatás egyértelműen kimutatta, hogy a maratoni edzés nemcsak lassítja, hanem vissza is tudja fordítani ezt az elmerevedési folyamatot, ezért a szakértők minél több hosszabb távú mozgást javasolnak azoknak, akiknek fontos a szívük egészsége.

 

Minden kezdet nehéz


A maratoni futás a nagy táv, a különleges erőnlét és akaraterő, valamint az extrém fizikai igénybevétel sportja, ezért aki még soha nem futott rendszeresen, vagy most szeretne nekiállni, annak számolnia kell azzal, hogy rengeteg felkészülés és mentális ráhangolódás nélkül elég kevés az esélye annak, hogy teljesíthető legyen.

 

Bár sokan elsiklanak felette, a lelki felkészülés ugyanúgy része a maratoni futók életének, mint az edzések, hiszen folyamatosan, fejben kell összeállítani a kitűzött célokat, ha valami nem sikerül, akkor pedig tovább kell lépni, és újra meg kell próbálni.

 

A türelem maratoni futót terem


A szakértők egyetértenek abban, hogy türelem, kitartás és motiváció nélkül nem lehet nekiállni, de ezek birtokában bárkiből lehet maratoni futó. A fokozatosság nagyon fontos, hiszen aki kezdő futó, annak először be kell érnie a rövidtávokkal a nagy fizikai megterhelés és a sérülések elkerülése miatt.

 

Az edzők a friss futók számára egy 16 hetes edzésprogramot javasolnak, amiben rövid, 1-2 kilométeres távokat kell teljesíteni, majd ha már a szervezet hozzászokott a folyamatos mozgáshoz, akkor lehet növelni a hosszt.

 

A nyújtás és bemelegítés fontossága mellett sem lehet elmenni, hiszen kezdőként még sokkal merevebbek az izmok, így azok könnyebben is sérülhetnek a hirtelen jött igénybevétel során.

 

A nagy, maratoni megmérettetés előtt érdemes még kisebb futóversenyeken, majd félmaratonokon is indulni, amik nemcsak a jobb időeredmény elérése szempontjából motiválóak, hanem akár a futók között megtalálhatod az új edzőtársadat, hogy még könnyebb legyen a felkészülés.

 

Ne blicceld el ezt a futás utáni nyújtást: épen tartja az izmokat


A futás utáni nyújtógyakorlatokat végezd el minden egyes testmozgás után!

 

Forrás: Femina

Cikkek és érdekességek

A stroke és tünetei

A stroke és tünetei

A stroke vészhelyzetet jelent: azonnali kezelése az élet és a halál, de legalábbis...

TOVÁBB

Ezek az agyvérzés előjelei

Ezek az agyvérzés előjelei

Hirtelen, minden előzmény nélkül csap le az áldozatára.

TOVÁBB

A kutatók által létrehozott céghez került át a magyar stroke hatóanyag licensze

A kutatók által létrehozott céghez került át a magyar stroke hatóanyag licensze

Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) kutatói által alapított Motorpharmához...

TOVÁBB

Az uniós bíróság a recept nélküli gyógyszerekről

Az uniós bíróság a recept nélküli gyógyszerekről

Más ország recept nélküli szerét csak speciális esetben forgalmazhatják nálunk.

TOVÁBB

További Cikkek és érdekességek

Csökkentse a stroke kockázatát

Letöltések

Galériák

Magyar Stroke központokMagyar Stroke központok

Vészhelyzetben!
4,5 órás időablak

Ha a szélütés tüneiteit észleled, azonnal hívd fel a mentőket!
104

Iratkozzon fel a
hírlevelünkre!

Feliratkozok most

Copyright 2020 Minden Jog Fenntarva! All Rights Reserved! A weboldalt a DIAMOND INTERACTIVE készítette