Mediterrán diétával a stroke és a szívinfarktus ellen - Szívvel a stroke ellen
Tegyen meg mindent a pitvarfibrilláció
kialakulásának elkerülése érdekében!
Tartsa be kezelőorvosa utasításait,
szedje be az általa felírt gyógyszereket!
Rendszeresen keresse fel kezelőorvosát
a kockázat csökkentése érdekében!

Mediterrán diétával a stroke és a szívinfarktus ellen

Az amerikai Harvard Egyetem Közegészségtani Intézete végzett felmérést a mediterrán diéta és a stroke, valamint a szívinfarktus vonatkozásában. Az, hogy a mediterrán diéta csökkenti a stroke és a cardiovasculáris események rizikóját evidenciának számít, de kevés nagy esetszámú vizsgálat született ez idáig ennek objektív igazolása céljából.

A fenti kijelentést arra alapozzák, hogy a mediterrán népek életmódjának ismeretében a mediterráneum egészségügyi statisztikájának alakulását figyelték meg.

Ez azért kiemelkedő fontosságú felmérés, mert az említett összefüggéseket nagy esetszámú vizsgálattal sikerült igazolni. Szinte hihetetlenek a számadatok, de a szívinfarktus rizikója 23%-kal, a stroke rizikója 13%-kal kevesebb a mediterrán diétán élők csoportjában az átlagpopulációhoz viszonyítva. Az összefüggéseket 20 éven keresztül vizsgálták közel 75 ezer résztvevő bevonásával.

Mik a mediterrán diéta alapvető jellemzői?

Sok tanulmány készült már, melyek a mediterrán diéta alapvető jellemzőit hangsúlyozták, lássuk, mik azok az alapvető jellemzők, amiért igazán egészséges ez az étrendet:

  • Az ételeket lehetőleg minél kevésbé tegyük ki hőhatásnak, amit lehet, nyersen fogyasszunk.
  • Bőségesen fogyasszunk zöldséget, gyümölcsöt, itt a bőség nemcsak a mennyiséget jelenti, hanem a zöldség- és gyümölcsfogyasztás változatosságára is vonatkozik.
  • Kevés húst fogyasszunk! A napi fehérjebevitel lehetőleg növényekből, például magvakból, babból származzon hús helyett.
  • A mediterrán diéta nem egyenlő a vegetarianizmussal, megengedett a fehér és a vörös húsok fogyasztása egyaránt, de a lényeg a mértékletességben rejlik. Iktassunk be húsmentes napokat az életünkbe, de hetente egy-két alkalommal megengedett kevés vörös hús is. Ne feledkezzünk meg arról, hogy legalább egyszer hetente tengeri halat is fogyasszunk.
  • Érdemes külön kihangsúlyozni a halfogyasztás fontosságát, erős negatív korreláció volt kimutatható a tengeri halak fogyasztása és a stroke, valamint a cardovasculáris betegségek között.
  • A mediterrán diétát igazán egyszerű követni, nincsenek benne extremitások, az ételek elkészítéséhez szükséges hozzávalókat bárhol be lehet szerezni
  • A telített zsírok helyett a telítetlen növényi olajokat részesítsük előnyben.

 

Forrás: Webbeteg

Cikkek és érdekességek

Miért lép fel nyelési agyvérzés után?

Miért lép fel nyelési agyvérzés után?

Stroke során azok az agyterületek is sérülhetnek, melyek a nyelés összetett...

TOVÁBB

A diéta szerepe a felépülésben

A diéta szerepe a felépülésben

A tudatos táplálkozás nagy szerepet játszik a stroke-ot követő rehabilitáció...

TOVÁBB

Hogyan változik a beteg személyisége stroke után?

Hogyan változik a beteg személyisége stroke után?

A stroke gyökeresen felforgatja az életet, súlyos következményei között találjuk...

TOVÁBB

Igaz vagy valójában tévhit, hogy minden gyümölcs egészséges?

Igaz vagy valójában tévhit, hogy minden gyümölcs egészséges?

A nyári szezonban az egyik legjobb, hogy a gyümölcsök és a zöldségek sokkal...

TOVÁBB

További Cikkek és érdekességek

Csökkentse a stroke kockázatát

Letöltések

Galériák

Magyar Stroke központokMagyar Stroke központok

Vészhelyzetben!
4,5 órás időablak

Ha a szélütés tüneiteit észleled, azonnal hívd fel a mentőket!
104

Iratkozzon fel a
hírlevelünkre!

Feliratkozok most

Copyright 2020 Minden Jog Fenntarva! All Rights Reserved! A weboldalt a DIAMOND INTERACTIVE készítette