Már akár napi egy cukros üdítő is káros lehet - Szívvel a stroke ellen
Tegyen meg mindent a pitvarfibrilláció
kialakulásának elkerülése érdekében!
Tartsa be kezelőorvosa utasításait,
szedje be az általa felírt gyógyszereket!
Rendszeresen keresse fel kezelőorvosát
a kockázat csökkentése érdekében!

Már akár napi egy cukros üdítő is káros lehet

Az üdítők már nagyon kis mennyiség is képes lényegesen növelni a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, valamint a stroke esélyét.

Az nem újdonság, hogy a cukros üdítők nem éppen egészségesek, főleg akkor nem, ha minden nap fogyasztjuk őket. Egy friss kutatás a legjobb bizonyíték arra, hogy mennyire összejön már az is, ha naponta csak egy kicsit iszunk ilyeneket, főleg akkor, ha történetesen nők vagyunk: már nagyon kis mennyiség is képes lényegesen növelni a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, valamint a stroke esélyét.

 

A mindennapi finomítottcukor-fogyasztás borzasztóan káros az egészségre, még akkor is, ha nem nagy mennyiségben tesszük – ez a fő tanulsága annak a megfigyelésre alapozott kutatásnak, amit a Kaliforniai Egyetem szakértői végeztek. A Journal of the American Heart Association tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint károsak lehetnek a cukros szénsavas üdítők, az édesített víz, a cukros tea és a gyümölcslevek, és már az sem tesz jót a szervezetnek, ha valaki napi egy adagot, vagy ennél többet iszik belőlük, főleg, ha az illető történetesen nő.

 

 

A kutatásból kiderült, hogy a mindennapi cukros ital fogyasztása 26 százalékkal megnöveli az erek elzáródásának esélyét, és 21 százalékkal a stroke kialakulásának valószínűségét. Összességében a keringési betegségek előfordulása 20 százalékkal növekedik.

 

Bár a szakértők felhívják a figyelmet, hogy a kutatás megfigyelésre alapul, ezért közvetlenül nem sikerült bizonyítani a cukros üdítők és a keringési betegségek ok-okozati összefüggését, szinte biztos, hogy ez állhat a háttérben a korábban feltárt összefüggések miatt. A cukros üdítők megemelik a vérben található glükóz szintjét és az inzulin koncentrációját, ez pedig hozzájárul az étvágynövekedéshez és a súlyos elhízáshoz. Erről pedig tudjuk, hogy a szív- és érrendszeri betegségek egyik legnagyobb kockázati faktora.

 

A kaliforniai kutatás még 1995-ben indult, és 106.000 nőt követett végig, akik egy kérdőív segítségével jelentették le, mit ettek és mit ittak egy nap. A résztvevők átlagéletkora 52 év volt, és amikor bekerültek a kutatásba, nem volt semmilyen szív- és érrendszeri betegségük.

 

A szakértők szerint a vérben lévő túl sok cukor oxidatív stresszhez és gyulladáshoz is vezet, inzulinrezisztenciát okozhat, feltornázhatja a vér koleszterinszintjét és hozzájárulhat a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásához. Mindezek rontják a keringési rendszer állapotát azzal, hogy szűkítik az ereket.

 

Nem meglepő, hogy a kutatásból az is kiderült: a minden nap cukros üdítőket fogyasztó nők jellemzően fiatalabbak voltak, dohányoztak, elhíztak és kevésbé ettek egészségesen, mint azok, akik ritkábban fogyasztottak ilyen italokat.

 

Érdekes viszont, hogy volt különbség a cukros üdítők típusában is: a hozzáadott cukorral készülő gyümölcsleveket fogyasztóknak 42 százalékkal ugrott meg az esélyük a keringési betegségekre, míg az olyan üdítőket fogyasztók, mint például a szénsavas cukros italok, csak 23 százalékkal növelték a betegségre való esélyüket.

 

A kutatást nem szűrték a mesterséges édesítőket tartalmazó italokra, így arról nincs információ, hogy ezek mennyire egészségtelenek vagy egészségesek, és erről jellemzően a szakma véleménye is megoszlik. A cukros italok azonban biztosan nagyon károsak, és érdemes tudni azt is, hogy egy három és fél deciliteres üdítőben összesen 8 kiskanálnyi, vagyis 34 gramm cukor is lehet, ami nagyon sok ahhoz képest, hogy milyen kis méretű italról beszélünk. Az ajánlott mennyiség egyébként naponta maximum 6 teáskanálnyi cukor, tehát már egy kis dobozos kólával is túllépjük az egészséges mértéket.

 

Forrás: Bien

Cikkek és érdekességek

Egyre több a stroke-kal diagnosztizált koronavírusos eset

Egyre több a stroke-kal diagnosztizált koronavírusos eset

Világszerte egyre több fertőzött fiatalt és középkorú pácienst diagnosztizálnak...

TOVÁBB

Magyar kutatónők a világ élvonalában

Magyar kutatónők a világ élvonalában

Hatékonyabb lehet a stroke kezelése, új megoldás jöhet a vesebetegségek...

TOVÁBB

Kiderült, mi védi meg a gyerekeket a súlyos koronavírustól

Kiderült, mi védi meg a gyerekeket a súlyos koronavírustól

A felnőttekkel ellentétben ők tünetmentesen vagy gyenge tünetekkel esnek át a...

TOVÁBB

Tovább él, aki kutyát tart

Tovább él, aki kutyát tart

Hosszabb életre számíthatnak azok az emberek, akik tartanak kutyát, különösen ha...

TOVÁBB

További Cikkek és érdekességek

Csökkentse a stroke kockázatát

Letöltések

Galériák

Magyar Stroke központokMagyar Stroke központok

Vészhelyzetben!
4,5 órás időablak

Ha a szélütés tüneiteit észleled, azonnal hívd fel a mentőket!
104

Iratkozzon fel a
hírlevelünkre!

Feliratkozok most

Copyright 2020 Minden Jog Fenntarva! All Rights Reserved! A weboldalt a DIAMOND INTERACTIVE készítette