Húszéves a nemzeti stroke program - Szívvel a stroke ellen
Tegyen meg mindent a pitvarfibrilláció
kialakulásának elkerülése érdekében!
Tartsa be kezelőorvosa utasításait,
szedje be az általa felírt gyógyszereket!
Rendszeresen keresse fel kezelőorvosát
a kockázat csökkentése érdekében!

Húszéves a nemzeti stroke program

A nyolcvanas évek végén indult nemzeti stroke programnak köszönhetően az elmúlt húsz évben jelentős eredményeket értek el a stroke kezelésében, azonban vannak e téren még tennivalók - mondta Nagy Zoltán, az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet főigazgatója Budapesten.

A jubileum alkalmából rendezett szakmai konferencia után tartott sajtótájékoztatón a professzor kiemelte, a kezdetekben négy célkitűzés szerepelt a programban; a prevenció megszervezése, a lakosság felvilágosítása, az orvosok továbbképzése és a stroke központok kialakítása.

Ezek a célok az évek alatt megvalósultak, a különböző agyi vérellátási katasztrófák gyakorisága jelentősen csökkent, ugyanakkor a fiatal lakosság körében a stroke előfordulása rendkívül magas, három-négyszerese a nyugat-európainak.

A betegutak viszonylag megszervezettek, de még mindig vannak késedelmek az akut ellátás területén - jelezte Nagy Zoltán, hozzátéve, a mentőszolgálat és a fogadó osztályok működését javítani kell, és szükséges egy úgynevezett stroke regiszter elindítása, fenntartása, továbbá az előrelépéshez bizonyos finanszírozási módosításokra is szükség lenne.

Bereczki Dániel, a Magyar Stroke Társaság elnöke egy adatbázist ismertetve azt mondta, összehasonlítva Budapest egyik jómódú és egyik legszegényebb területét, azt tapasztalták, hogy a szegényebb régiókban a stroke mintegy hét évvel korábban jelentkezik, és a két kerület életmódbeli kockázati tényezőiben is jelentős különbségek vannak az alkoholfogyasztás, a dohányzás és a nem kezelt magas vérnyomás tekintetében.

Csiba László, a Debreceni Neurológiai Klinika igazgatója arról beszélt, hogy a stroke ellátásában az időtényező a legfontosabb. Lehetőség szerint olyan helyre kell vinni a beteget, ahol egyből el tudják kezdeni a kezelést. Egy új amerikai irányelv szerint a kórházba érkezéstől számítva hatvan perc elteltével el kell kezdeni valamilyen kezelést.

Harcos Péter, a Szent Imre Kórház neurológus szaktanácsadó főorvosa is azt emelte ki, hogy nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a lehető leghamarabb el kell kezdeni a terápiát. Mint mondta, a késedelem oka leginkább az, hogy a lakosság többsége nincs tisztában a stroke tüneteivel, ezért a laikusok tájékoztatása is fontos feladat.

Forrás: hir6.hu

Cikkek és érdekességek

A stroke és tünetei

A stroke és tünetei

A stroke vészhelyzetet jelent: azonnali kezelése az élet és a halál, de legalábbis...

TOVÁBB

Ezek az agyvérzés előjelei

Ezek az agyvérzés előjelei

Hirtelen, minden előzmény nélkül csap le az áldozatára.

TOVÁBB

A kutatók által létrehozott céghez került át a magyar stroke hatóanyag licensze

A kutatók által létrehozott céghez került át a magyar stroke hatóanyag licensze

Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) kutatói által alapított Motorpharmához...

TOVÁBB

Az uniós bíróság a recept nélküli gyógyszerekről

Az uniós bíróság a recept nélküli gyógyszerekről

Más ország recept nélküli szerét csak speciális esetben forgalmazhatják nálunk.

TOVÁBB

További Cikkek és érdekességek

Csökkentse a stroke kockázatát

Letöltések

Galériák

Magyar Stroke központokMagyar Stroke központok

Vészhelyzetben!
4,5 órás időablak

Ha a szélütés tüneiteit észleled, azonnal hívd fel a mentőket!
104

Iratkozzon fel a
hírlevelünkre!

Feliratkozok most

Copyright 2020 Minden Jog Fenntarva! All Rights Reserved! A weboldalt a DIAMOND INTERACTIVE készítette