Hormonpótlás - Szívvel a stroke ellen
Tegyen meg mindent a pitvarfibrilláció
kialakulásának elkerülése érdekében!
Tartsa be kezelőorvosa utasításait,
szedje be az általa felírt gyógyszereket!
Rendszeresen keresse fel kezelőorvosát
a kockázat csökkentése érdekében!

Hormonpótlás

Vigyázat! A tesztoszteronos készítmények növelik a trombózisveszélyt. Bár eddig a női hormonpótlást hozták összefüggésbe legtöbben a trombózissal, a tesztoszteron tartalmú készítmények is vérrögökhöz vezethetnek, ami a mélyvénás trombózison kívül megnöveli a stroke és a szívinfarktus kockázatát is. Mit lehet tenni megelőzése érdekében?

Jó ideje bevált kezelési mód a hormonpótlás az arra szükséges esetekben. Ez lehet többek között fogamzásgátlás, a menopauza tünetinek enyhítése, de lehet a női/férfi meddőségi kezelés része is. Ez természetesen sok esetben indokolt, ám nem árt hozzátenni, hogy a pluszhormon bevitele nem rizikómentes, mert jelentősen megnöveli a vérrögök kialakulásának kockázatát – mondja Prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája.

Bár eddig a legtöbben a női hormonpótlást hozták összefüggésbe a trombózissal, ám az amerikai gyógyszerhatóság (FDA – Food and Drug Administration) legújabb közleményében arra figyelmeztet, hogy a tesztoszteron alkalmazása sem veszélytelen ebből a szempontból.

Már korábban is találtak összefüggést a tesztoszteron és a trombózis között, ám ez idáig úgy vélték, hogy egyedül az úgynevezett policitémiás beteg esetében jelent nagyobb rizikót, mivel e betegség során jelentősen megnő a vörösvértestek mennyisége, ami elősegíti a véralvadást. A legújabb tanulmányok szerint azonban nem csak a policitémiában szenvedőket érinti a probléma, hanem ennél jóval tágabb csoportot. Éppen ezért kötelezővé tették, hogy szerepeljen a figyelmeztetés a tesztoszteronkészítmények tájékoztatóján, miszerint trombózist okozhatnak.

A szakemberek így nem is ajánlják azoknak a hormonpótlást, akik egészségügyileg nem szorulnak rá – például férfiasabb, izmosabb megjelenés miatt szedik –, mivel a mélyvénás trombózison kívül megnöveli a stroke és a szívinfarktus kockázatát is.

Mivel a mélyvénás trombózis során keletkezett vérrög könnyen leszakadhat, és a vérpályába kerülve életfontosságú szervek felé haladhat, így nem ritka, amikor szövődményként tüdőembólia lép fel, ami akár halálos kimenetelű is lehet. Hogy ennek esélye a minimálisra csökkenjen, érdemes genetikai vizsgálatot végeztetni, ami kiderítheti, hogy van-e örökletes hajlam a vérrögösödésre. A szűrés kiemelten fontos lenne abban az esetben, ha valaki valamilyen hormontartalmú készítmény szedésére készül, főleg akkor, ha a családjában előfordult már trombózis. Ha valaki bizonyított genetikai háttérrel is rendelkezik, fontos tudnia, hogy kombinált rizikók esetén az összrizikó az egyes rizikók szorzata! Ha valakinél genetikai hajlamot igazolnak, érdemes szakemberhez fordulnia, aki tanácsokkal, kezelési módszerekkel szolgálhat a trombózis prevenciójához. (Forrás: Trombózisközpont)

Forrás: eletforma.hu

Cikkek és érdekességek

A stroke és tünetei

A stroke és tünetei

A stroke vészhelyzetet jelent: azonnali kezelése az élet és a halál, de legalábbis...

TOVÁBB

Ezek az agyvérzés előjelei

Ezek az agyvérzés előjelei

Hirtelen, minden előzmény nélkül csap le az áldozatára.

TOVÁBB

A kutatók által létrehozott céghez került át a magyar stroke hatóanyag licensze

A kutatók által létrehozott céghez került át a magyar stroke hatóanyag licensze

Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) kutatói által alapított Motorpharmához...

TOVÁBB

Az uniós bíróság a recept nélküli gyógyszerekről

Az uniós bíróság a recept nélküli gyógyszerekről

Más ország recept nélküli szerét csak speciális esetben forgalmazhatják nálunk.

TOVÁBB

További Cikkek és érdekességek

Csökkentse a stroke kockázatát

Letöltések

Galériák

Magyar Stroke központokMagyar Stroke központok

Vészhelyzetben!
4,5 órás időablak

Ha a szélütés tüneiteit észleled, azonnal hívd fel a mentőket!
104

Iratkozzon fel a
hírlevelünkre!

Feliratkozok most

Copyright 2020 Minden Jog Fenntarva! All Rights Reserved! A weboldalt a DIAMOND INTERACTIVE készítette