Hogyan változik a beteg személyisége stroke után? - Szívvel a stroke ellen
Tegyen meg mindent a pitvarfibrilláció
kialakulásának elkerülése érdekében!
Tartsa be kezelőorvosa utasításait,
szedje be az általa felírt gyógyszereket!
Rendszeresen keresse fel kezelőorvosát
a kockázat csökkentése érdekében!

Hogyan változik a beteg személyisége stroke után?

A stroke gyökeresen felforgatja az életet, súlyos következményei között találjuk a bénultságot, a beszédzavarokat, a kognitív képességek és a memória romlását. Az érzelmi hatásokról vagy a személyiség változásairól azonban jóval kevesebb szó esik.

Az agyvérzés az érintett és a hozzá közel állók számára egyaránt rendkívül megterhelő. Az, hogy milyen szövődményei, következményei vannak a stroke-nak, számos dologtól függ, elsősorban az érintett agyterülettől, illetve a stroke típusától. Van, aki teljesen vagy részben lebénul, újra kell tanulnia járni, beszélni, írni, másoknál a kognitív képességek vagy a memória sérül, esetleg elveszíti a nyelés vagy a záróizmok kontrolljának képességét. Sajnos, az is előfordulhat, hogy nemcsak egy-egy ilyen szövődménnyel kell megküzdeni, hanem szinte az összessel egyszerre. Szintén rendkívül változó lehet, hogy mennyire súlyosak vagy enyhék ezek a következmények, illetve, hogy hogyan reagál a szervezet a rehabilitációra.

 

A stroke pszichés, érzelmi következményei


Bár a fizikai szövődmények súlyossága tagadhatatlan, a stroke érzelmi és pszichés következményei legalább olyan komolyak lehetnek, mégis kevesebbet foglalkozunk ezekkel. A stroke-ot követő érzelmi és pszichés változások eredhetnek közvetlenül az agyi katasztrófából, de közvetetten, a stroke miatt megváltozott élethelyzetből is. Az agyvérzés megváltoztathatja még a személyiség legelemibb jellegzetességeit is. Az érzelmi hatásokat, az esetleges személyiségváltozást pedig nemcsak az érintettnek nehéz feldolgozni, hanem a hozzá közel állóknak is, hiszen éppen az változik meg, ami a hozzátartozónkat valóban egyedivé tette. Az érzelmi hullámvasút egy másik aspektusa a stroke közvetett hatásainak a következménye. Gyakran visszafordíthatatlanul megváltozik az életünk, elveszítünk valamit (akár a járás képességét vagy az önállóságunkat), amit meg kell gyászolni.

 

A stroke-ot követő érzelmi és pszichés változások egy része hosszabb-rövidebb időn belül magától is elmúlhat, másoknál gyógyszeres kezelésre vagy pszichoterápiára lehet szükség. Előfordulhat, hogy több érzelmi változást egyszerre él meg az érintett, és az is, hogy ezek követik egymást.

 

 

A leggyakoribb pszichés és érzelmi következmények stroke után


Depresszió: A depresszió az agyvérzésen átesettek mintegy harmadát érintheti, és sajnos jóval többről van szó, mint múló rosszkedvről. Természetes és normális, ha a stroke-ot követő napokban szomorúak, elkeseredettek vagyunk. A valódi depresszió gyakran hetekkel, hónapokkal a stroke után alakul ki, nem múlik el néhány napon belül. A hozzá kapcsolódó negatív érzelmek is sokkal súlyosabbak, és a nyomottság, szomorúság, reménytelenség mellett olyan fizikai tünetekkel is járhat, mint az étvágy megváltozása, a testsúly megváltozása, az alvászavarok vagy a túlzott aluszékonyság, a szexuális problémák, emésztési problémák stb. A depresszió hatással van az immunrendszerre, a betegségekre való fogékonyságra, sőt még arra is, hogy milyen gyorsan épülünk fel. Az agyvérzés után kialakuló depresszió befolyásolhatja a rehabilitációt.


Frusztráció és dühkitörések: Szinte minden stroke-on átesett beteg megtapasztalja az állandó frusztrációt, hiszen az agyvérzést követő gyors és gyökeres változásokat nehéz elfogadni. Gyakori oka a frusztrációnak, hogy az érintett nem tudja megcsinálni azokat a feladatokat, melyek korábban könnyedén mentek neki, vagy az, hogy másokra van utalva. Nehéz feldolgozni, hogy minden hosszabb ideig tart, hogy nem találja a megfelelő szavakat vagy nem tudja őket kimondani, hogy nehezen fejezi ki magát, hogy fáradékonyabb és gyengébb, mint korábban. Ha nem foglalkoznak vele, a frusztráció állandósulhat, ingerlékenységgel, dühkitörésekkel, agresszióval járhat együtt, mely nemcsak a felépülést akadályozhatja, de a gondozókkal, hozzátartozókkal való kapcsolatot is negatívan befolyásolja.


Szorongás: Az állandó, megmagyarázhatatlan félelem, aggodalmaskodás és szorongás szintén gyakori következménye a stroke-nak, és akár pánikrohamokkal is együtt járhat. A szorongás koncentrációs zavarokat, alvászavarokat, nyugtalanságot, ingerlékenységet okozhat. Fizikai kísérő tünetei lehetnek a hányinger, a légszomj, a szapora szívverés, a szédülés, a remegés és az alvászavarok is.


Érzelmi ingatagság (érzelmi inkontinencia, pszeudobulbáris affektus, PBA): Az érzelmi ingatagság szélsőséges hangulatingadozással és kontrollálhatatlan érzelmi megnyilvánulásokkal, például nevetéssel vagy sírással jár együtt. Ezek a megnyilvánulások gyakran nem odaillő helyzetben jelentkeznek, vagy sokkal intenzívebbek, hosszabb ideig tartanak, mint azt a helyzet indokolná. Az is előfordulhat, hogy a reakció nem „illeszkedik” a megélt érzelemhez, például düh vagy frusztráltság is nevetéssel társul. A szélsőséges érzelmi reakciók rendkívül gyorsan válthatják egymást, az érintett az egyik pillanatban vigasztalhatatlanul zokog, a másikban pedig nevet.


Szociális „gátlástalanság”: Esetenként a stroke hatással lehet azokra a memóriával is összefüggő agyterületekre, melyek a szociális kapcsolatainkat, azok „helyénvalóságát” ellenőrzik és szabályozzák, vagyis azt, hogy korábban már elsajátítottuk, mikor és kivel mit „illik” tenni és mit nem, és a tanultak alapján képesek vagyunk azonosítani a szociális helyzeteket, a viselkedésünket pedig ezekhez igazítani. Ez agresszióban, dühkitörésekben, az elfogadott szociális normák elutasításában, szabadosságban, közönségességben, impulzív viselkedésben nyilvánulhat meg. Különösen furcsa lehet ez akkor, ha a stroke előtti személyiségre egyáltalán nem volt jellemző az önkontroll hiánya. Előfordulhat, hogy idegenekkel szemben többé-kevésbé sikerül tartania magát az érintettnek, a családtagjaival, közeli ismerőseivel szemben azonban nem.

 

Forrás: EgészségKalauz

Cikkek és érdekességek

Egyre több a stroke-kal diagnosztizált koronavírusos eset

Egyre több a stroke-kal diagnosztizált koronavírusos eset

Világszerte egyre több fertőzött fiatalt és középkorú pácienst diagnosztizálnak...

TOVÁBB

Magyar kutatónők a világ élvonalában

Magyar kutatónők a világ élvonalában

Hatékonyabb lehet a stroke kezelése, új megoldás jöhet a vesebetegségek...

TOVÁBB

Kiderült, mi védi meg a gyerekeket a súlyos koronavírustól

Kiderült, mi védi meg a gyerekeket a súlyos koronavírustól

A felnőttekkel ellentétben ők tünetmentesen vagy gyenge tünetekkel esnek át a...

TOVÁBB

Tovább él, aki kutyát tart

Tovább él, aki kutyát tart

Hosszabb életre számíthatnak azok az emberek, akik tartanak kutyát, különösen ha...

TOVÁBB

További Cikkek és érdekességek

Csökkentse a stroke kockázatát

Letöltések

Galériák

Magyar Stroke központokMagyar Stroke központok

Vészhelyzetben!
4,5 órás időablak

Ha a szélütés tüneiteit észleled, azonnal hívd fel a mentőket!
104

Iratkozzon fel a
hírlevelünkre!

Feliratkozok most

Copyright 2020 Minden Jog Fenntarva! All Rights Reserved! A weboldalt a DIAMOND INTERACTIVE készítette