Ételek, amelyekkel elkerülheti a vérrögöket - Szívvel a stroke ellen
Tegyen meg mindent a pitvarfibrilláció
kialakulásának elkerülése érdekében!
Tartsa be kezelőorvosa utasításait,
szedje be az általa felírt gyógyszereket!
Rendszeresen keresse fel kezelőorvosát
a kockázat csökkentése érdekében!

Ételek, amelyekkel elkerülheti a vérrögöket

Minél sűrűbb és ragadósabb a vérünk, annál nehezebben áramlik az erekben: ettől pedig nő az esélye annak, hogy vérrögök alakulnak ki a szervezetünkben. A vérrögök az agyba, a tüdőbe vagy a szívbe eljutva elzárhatják az ereket és stroke-hoz is vezethetnek.

A vérrögöknek életveszélyes következményei is lehetnek, a tüdőembóliától a stroke-on keresztül a szívrohamig. – Néhány apró táplálkozási trükkel azonban könnyen hígabbá tehetjük a vérünket, és csökkenthetjük a stroke esélyét.

Ugyanakkor a vérrögök és a sűrű vér elleni harcban azt is érdemes szem előtt tartani, hogy a túl "híg" vér legalább olyan káros, mint a túl sűrű: a túl híg vér alvadási zavarokat okozhat és fokozott vérzékenységgel jár együtt. Éppen ezért érdemes megfontolni, hogy milyen ételeket fogyasztunk, főleg akkor, ha vérhígító, vagy a vérrögök kialakulását megakadályozó gyógyszereket szedünk.

Visszatérve a sűrű vér és a vérrögök kialakulását akadályozó ételekhez:

A szalicilátokban gazdag ételek a K-vitaminra vannak hatással, ezen keresztül akadályozzák a véralvadást. Emellett serkentik a vérkeringést. A szalicilátokban gazdag ételek közé tartozik a gyömbér, a cayenne-i bors, a kakukkfű, a kapor, az oregánó, a fahéj és számos gyümölcs, például az áfonya, a narancs, a cseresznye, a szőlő és a mazsola.


Fotó: MTI / EPA / Sebastian Kahnert


Szintén hasonló hatást vált ki a hagyma és a fokhagyma, a méz és a fahéj.

Az E-vitamint tartalmazó ételek szintén hatékonyak lehetnek a vérrögök kialakulása elleni küzdelemben. E-vitaminban különösen gazdagok az olajos magvak és a növényi olajok, például az olívaolaj.

Az omega-3 zsírsavak a vérrögök kialakulása ellen is a segítségünkre lehetnek. Érdemes több zsíros húsú halat, lazacot, makrélát, heringet vagy szardíniát fogyasztani, de omega-3 zsírsavakban gazdagok az olajos magvak is.


DMD
 

Cikkek és érdekességek

Egyre több a stroke-kal diagnosztizált koronavírusos eset

Egyre több a stroke-kal diagnosztizált koronavírusos eset

Világszerte egyre több fertőzött fiatalt és középkorú pácienst diagnosztizálnak...

TOVÁBB

Magyar kutatónők a világ élvonalában

Magyar kutatónők a világ élvonalában

Hatékonyabb lehet a stroke kezelése, új megoldás jöhet a vesebetegségek...

TOVÁBB

Kiderült, mi védi meg a gyerekeket a súlyos koronavírustól

Kiderült, mi védi meg a gyerekeket a súlyos koronavírustól

A felnőttekkel ellentétben ők tünetmentesen vagy gyenge tünetekkel esnek át a...

TOVÁBB

Tovább él, aki kutyát tart

Tovább él, aki kutyát tart

Hosszabb életre számíthatnak azok az emberek, akik tartanak kutyát, különösen ha...

TOVÁBB

További Cikkek és érdekességek

Csökkentse a stroke kockázatát

Letöltések

Galériák

Magyar Stroke központokMagyar Stroke központok

Vészhelyzetben!
4,5 órás időablak

Ha a szélütés tüneiteit észleled, azonnal hívd fel a mentőket!
104

Iratkozzon fel a
hírlevelünkre!

Feliratkozok most

Copyright 2020 Minden Jog Fenntarva! All Rights Reserved! A weboldalt a DIAMOND INTERACTIVE készítette