Ételek, amelyekkel elkerülheti a vérrögöket - Szívvel a stroke ellen
Tegyen meg mindent a pitvarfibrilláció
kialakulásának elkerülése érdekében!
Tartsa be kezelőorvosa utasításait,
szedje be az általa felírt gyógyszereket!
Rendszeresen keresse fel kezelőorvosát
a kockázat csökkentése érdekében!

Ételek, amelyekkel elkerülheti a vérrögöket

Minél sűrűbb és ragadósabb a vérünk, annál nehezebben áramlik az erekben: ettől pedig nő az esélye annak, hogy vérrögök alakulnak ki a szervezetünkben. A vérrögök az agyba, a tüdőbe vagy a szívbe eljutva elzárhatják az ereket és stroke-hoz is vezethetnek.

A vérrögöknek életveszélyes következményei is lehetnek, a tüdőembóliától a stroke-on keresztül a szívrohamig. – Néhány apró táplálkozási trükkel azonban könnyen hígabbá tehetjük a vérünket, és csökkenthetjük a stroke esélyét.

Ugyanakkor a vérrögök és a sűrű vér elleni harcban azt is érdemes szem előtt tartani, hogy a túl "híg" vér legalább olyan káros, mint a túl sűrű: a túl híg vér alvadási zavarokat okozhat és fokozott vérzékenységgel jár együtt. Éppen ezért érdemes megfontolni, hogy milyen ételeket fogyasztunk, főleg akkor, ha vérhígító, vagy a vérrögök kialakulását megakadályozó gyógyszereket szedünk.

Visszatérve a sűrű vér és a vérrögök kialakulását akadályozó ételekhez:

A szalicilátokban gazdag ételek a K-vitaminra vannak hatással, ezen keresztül akadályozzák a véralvadást. Emellett serkentik a vérkeringést. A szalicilátokban gazdag ételek közé tartozik a gyömbér, a cayenne-i bors, a kakukkfű, a kapor, az oregánó, a fahéj és számos gyümölcs, például az áfonya, a narancs, a cseresznye, a szőlő és a mazsola.


Fotó: MTI / EPA / Sebastian Kahnert


Szintén hasonló hatást vált ki a hagyma és a fokhagyma, a méz és a fahéj.

Az E-vitamint tartalmazó ételek szintén hatékonyak lehetnek a vérrögök kialakulása elleni küzdelemben. E-vitaminban különösen gazdagok az olajos magvak és a növényi olajok, például az olívaolaj.

Az omega-3 zsírsavak a vérrögök kialakulása ellen is a segítségünkre lehetnek. Érdemes több zsíros húsú halat, lazacot, makrélát, heringet vagy szardíniát fogyasztani, de omega-3 zsírsavakban gazdagok az olajos magvak is.


DMD
 

Cikkek és érdekességek

Agykárosító hatása is lehet a koronavírusnak

Agykárosító hatása is lehet a koronavírusnak

Egy kutatócsoport az új koronavírus okozta Covid-19-betegség lehetséges...

TOVÁBB

Agyvérzést okozhat a koronavírus?

Agyvérzést okozhat a koronavírus?

Korábban csak feltételezték, mostantól azonban hivatalossá vált, hogy a COVID-19...

TOVÁBB

Arc, kar, beszéd, idő - ismerd fel a stroke-ot!

Arc, kar, beszéd, idő - ismerd fel a stroke-ot!

Zavaros beszéd, szédülés, homályos látás, eszméletvesztés – ezek mind-mind...

TOVÁBB

Az agyvérzés is örökölhető?

Az agyvérzés is örökölhető?

Összefüggést találtak a tudósok a stroke és a genetika között.

TOVÁBB

További Cikkek és érdekességek

Csökkentse a stroke kockázatát

Letöltések

Galériák

Magyar Stroke központokMagyar Stroke központok

Vészhelyzetben!
4,5 órás időablak

Ha a szélütés tüneiteit észleled, azonnal hívd fel a mentőket!
104

Iratkozzon fel a
hírlevelünkre!

Feliratkozok most

Copyright 2020 Minden Jog Fenntarva! All Rights Reserved! A weboldalt a DIAMOND INTERACTIVE készítette