Demencia és a stroke kapcsolata - Szívvel a stroke ellen
Tegyen meg mindent a pitvarfibrilláció
kialakulásának elkerülése érdekében!
Tartsa be kezelőorvosa utasításait,
szedje be az általa felírt gyógyszereket!
Rendszeresen keresse fel kezelőorvosát
a kockázat csökkentése érdekében!

Demencia és a stroke kapcsolata

A magányosság nagyban növeli ezen betegségek kialakulás esélyét.

Kevéssé ismert, de bizonyított tény, hogy a magány a fizikai fájdalomhoz hasonlóan hat az agyra. Emellett növelheti a demencia kockázatát, hozzájárulhat a korai halálhoz, de akár gyulladásos folyamatokat is beindíthat.

 

A magány érzésének megtapasztalása szinte elkerülhetetlen az életünk során hosszabb vagy rövidebb időre. Egy-egy új helyzet, költözés, munkahely váltás mind azzal járnak, hogy a korábbi társas kapcsolataink felborulnak. Vannak olyanok is azonban, akik számára a magány nem csupán átmeneti állapot, hanem mindennapi életük velejárója. A tudományos eredmények pedig már bőséges bizonyítékot szolgáltattak arra, hogy a társas izoláció krónikus formája komoly egészségromboló hatással járhat. Ugyan még nem teljesen ismert a kapcsolat az elszigeteltség és a testi-lelki egészség között, a következő tények valóságtartalma megkérdőjelezhetetlen.

 

 

1. A fizikai fájdalomhoz hasonlóan hat az agyra


Naomi Eisenberger szociálpszichológus húsz évvel ezelőtti forradalmi eredménye szerint a társas csoportból történő kirekesztés és ezzel együtt a magány érzése az agynak ugyanabban a régiójában fejti ki hatását, mint a testi fájdalom. Evolúciós szempontból ennek magyarázata, hogy a csoporthoz - törzshöz tartozás jelentette a biztonságot, táplálékot és lakóhelyet, a kirekesztés pedig komoly veszéllyel járt.

 

Manapság a magány és elszigeteltség a túlélési folyamatokat indíthatja be - azokkal a fájdalomszignálokkal együtt, amik őseink számára a veszélyt jelezték. A krónikusan magányos emberek szervezetében a stresszhormonnak nevezett kortizol szintje reggel magasabban van, mint a jó társas kapcsolatokkal rendelkezőknél, és estig sem tér teljes nyugvópontra.

 

2. A rossz alvásunkért is felelhet


Egy 2011-es kutatás alapján a magányos emberek éjszaka több alvási nehézségtől szenvednek. Érdekes módon az eredmények szerint az objektív elszigeteltségnél nagyobb kihatással van az alvásminőségre az, hogy valaki mennyire érzi magát magányosnak - függetlenül attól, hogy hány társas kapcsolattal is rendelkezik.

 

3. Növelheti a demencia kockázatát


Egy több, mint 2000 főt vizsgáló holland kutatás szerint azok az emberek, akik magányérzésről számoltak be (attól függetlenül, hogy családjukkal éltek-e vagy hány barátjuk volt), gyakrabban voltak személyesen érintettek a demenciában, mint azok, akik egyedül éltek. A kutatók adatai szerint a magányosságérzés 64 százalékkal növelte a demencia kockázatát. Fontos azonban figyelembe vennünk, hogy ez nem feltétlenül jelent ok-okozati összefüggést, hiszem az is elképzelhető, hogy a demenciával együtt járó hangulatváltozások azok, amik visszavonultsághoz és magányhoz vezethetnek.


4. Hozzájárulhat a korai halálhoz


2 nagy léptékű kutatás is arra az eredményre jutott, miszerint egészen komoly következményei lehetnek a magányosságnak. Az egyikben negyvenötezer 45 év feletti szívbeteg, vagy arra magas kockázattal rendelkező személyt vizsgáltak. Eredményeik szerint, akik egyedül éltek, nagyobb valószínűséggel hunytak el szívrohamban, stroke-ban vagy más komplikációban, mint a jobb társas kapcsolatokkal rendelkezők.

 

A másik vizsgálatban a hatvan év feletti résztvevők körében az mutatkozott meg, hogy 45 százalékkal nagyobb eséllyel hunytak el a kutatás hat éve során azok, akik magányosnak, elszigeteltnek vagy kirekesztettnek érezték magukat a közösségükben - még akkor is, ha egyébként nem is éltek egyedül.

 

5. Összetörheti a szívünket - szó szerint


A krónikusan magányos emberek esetében olyan genetikai változások állnak be, amik gyulladásos folyamatokat indítanak be, derül ki egy 2011-es kutatásból. A gyulladásos válaszok pedig hosszú távon szívbetegséghez és rákhoz is vezethetnek. Ugyan az ok-okozati összefüggés ebben az esetben sem teljesen magától értetődő, ám a tanulmány szerzője, Steven Cole szerint a gyulladáscsökkentő gyógyszerek szedése javallott lehet azoknak, akik hosszú időn keresztül magányról számolnak be.

 

Fontos látnunk tehát, hogy az egyedüllét és elszigeteltség érzése mind testi, mind pedig lelki szinten előnytelen változásokat indít be. Érdemes törekednünk a társas kapcsolataink aktív működtetésére és a közösségünkön belüli társas támasz keresésére. Nézzünk körül lakóhelyünkön közösségi klubok, támogató csoportok vagy szabadidős körök tekintetében - elképzelhető, hogy új barátaink csak egy karnyújtásnyira várnak. Már most elkezdhetjük feltérképezni a lehetőségeinket, hogy miután lecsengett a járvány, milyen aktív kikapcsolódásra cseréljük le az eddigi telefonos kapcsolattartást!

 

Forrás: EgészségKalauz

Cikkek és érdekességek

9 módszer, amivel csökkenhetjük a stroke és az infarktus esélyét

9 módszer, amivel csökkenhetjük a stroke és az infarktus esélyét

A szívinfarktus és a stroke sokak számára komoly fenyegetést jelent, különösen...

TOVÁBB

Kávé és szex – Egyenes út a stroke-hoz?

Kávé és szex – Egyenes út a stroke-hoz?

Holland kutatók szerint a kávé, a szex és az orrfújás is megnövelheti a stroke...

TOVÁBB

Még a kocadohányzás is drámaian növeli a súlyos agyvérzés esélyét

Még a kocadohányzás is drámaian növeli a súlyos agyvérzés esélyét

Ha azt hinnéd, hogy az alkalmankénti dohányzás nem olyan nagy probléma, akkor...

TOVÁBB

További Cikkek és érdekességek

Csökkentse a stroke kockázatát

Letöltések

Galériák

Magyar Stroke központokMagyar Stroke központok

Vészhelyzetben!
4,5 órás időablak

Ha a szélütés tüneiteit észleled, azonnal hívd fel a mentőket!
104

Iratkozzon fel a
hírlevelünkre!

Feliratkozok most

Copyright 2020 Minden Jog Fenntarva! All Rights Reserved! A weboldalt a DIAMOND INTERACTIVE készítette