A stroke megelőzhető lenne, mégsem figyelnek rá elegen - Szívvel a stroke ellen
Tegyen meg mindent a pitvarfibrilláció
kialakulásának elkerülése érdekében!
Tartsa be kezelőorvosa utasításait,
szedje be az általa felírt gyógyszereket!
Rendszeresen keresse fel kezelőorvosát
a kockázat csökkentése érdekében!

A stroke megelőzhető lenne, mégsem figyelnek rá elegen

40-50 ezer embert érint Magyarországon, a világon pedig az egyik leggyakoribb okozója a halálnak a stroke.

A mögöttünk álló nehéz hónapok csak még inkább felhívták a figyelmet arra, milyen fontos, hogy mindenki még alaposabban foglalkozzon az egészségével és a szervezete jelzéseivel. A májusban tartott stroke-tudatosság hónap is erre hívja fel idén a figyelmet.

 

Még a nehéz időkben sem szabad az olyan megbetegedésekről elfeledkezni, mint például a stroke, ami világszerte a harmadik leggyakoribb halálok, hazánkban pedig a becslések szerint 40-50 ezer embert érint évente.

 

Kiket veszélyeztet a stroke?

Számos tényező hozzájárulhat a stroke kialakulásához, ilyen például az előrehaladott kor, ennek ellenére a betegség egyre több fiatalt is érint. A betegség kialakulása összefüggésben állhat az életmóddal, valamint a nem megfelelő táplálkozás, dohányzás, gyakori alkoholfogyasztás és a mozgásszegény életmód mind növelhetik a stroke esélyét.

 

 

Az egészségügyi rizikófaktorok közé olyan betegségek tartoznak, mint például a cukorbetegség, a pitvarfibrilláció, az érelmeszesedés vagy a magas vérnyomás. A stroke-on átesett pitvarfibrilláló betegeknek sajnos nagy esélyük van arra, hogy ismét szélütést kapjanak, ezért is szükséges, hogy megfelelő véralvadásgátló terápiában részesüljenek. Szerencsére a betegek számára már elérhetőek olyan szájon át szedhető készítmények, amelyek mellett nem szükséges gyakori laborvizsgálatokra járni és diétás megszorításokat alkalmazni.

 

A nemzetközi adatok arra utalnak, hogy a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők esetében vagy a stroke-on áteső embereknél nagyobb a szövődmények kockázata, ha megfertőződnek koronavírussal. Ezért - legyen szó stroke-ban érintett vagy egészséges emberről - nagyon fontos kiemelten foglalkozni az egészséggel.

 

Így ismerhetők fel a stroke tünetei

A stroke sajnos elég intenzíven jelentkezik, és nagy károsodásokat tud okozni, így a hangsúly mindenképp a megelőzésen van. Az ilyen panaszok együttes jelentkezése esetén azonban azonnal mentőt kell hívni:

 

 • féloldali végtaggyengeség,
 • féloldali bénulás,
 • hirtelen kialakuló egyensúlyvesztés,
 • mozgási zavarok,
 • átmeneti látásvesztés az egyik szemen,
 • kettős látás,
 • látótérkiesés,
 • beszédértési zavarok,
 • szóformálási nehézségek,
 • zavartság,
 • szédülés,
 • erős fejfájás,
 • hirtelen fellépő eszméletvesztés.

 

Fontos megőrizni az egészséget

Ha a stroke tüneteit véli valaki felismerni magán, ne várjon arra, hogy elmúljanak a tünetek, hanem azonnal hívjon mentőt, mert ilyenkor az időtényező kulcsfontosságú a megfelelő kezelés érdekében.

 

Az adott betegségek kordában tartása mellett törekedni kell az egészséges életmódra is. Akinek lehetősége van rá, töltsön minél több időt a kertben, ahogy tavasszal jobbra fordul az idő, ideális alkalom nyílik egy kis kertészkedéshez. Azok, akiknek nincsen kertjük, szellőztessenek rendszeresen. Érdemes mindennap beiktatni 30-60 perces mozgásokat: ez lehet séta, kerékpározás, futás vagy otthoni torna.

 

Az étkezésnél is érdemes a lehető legegészségesebb ételeket fogyasztani, hiszen a cél a koleszterinszint csökkentése. Fontos a lehető legtöbb zöldség és gyümölcs fogyasztása, valamint a rostokban gazdag élelmiszerek és könnyű húsok is jót tesznek a szervezetnek. Az alkohol és a dohányzás viszont hatványozottan kerülendő azok számára, akiknél magas a stroke rizikófaktora.

 

A mentális egészség is fontos

 

Nem szabad megfeledkezni a mentális egészségről sem. Azok, akik otthonról dolgoznak, alakítsanak ki egy mindennapi rutint. A napi munka mellett érdemes megvalósítani olyan dolgokat, amiket már régóta tervezel, mint például a kenyérsütés, rendrakás a kamrában, fotók rendezése vagy új hobbi kipróbálása.

 

Forrás: Femina

Cikkek és érdekességek

9 módszer, amivel csökkenhetjük a stroke és az infarktus esélyét

9 módszer, amivel csökkenhetjük a stroke és az infarktus esélyét

A szívinfarktus és a stroke sokak számára komoly fenyegetést jelent, különösen...

TOVÁBB

Kávé és szex – Egyenes út a stroke-hoz?

Kávé és szex – Egyenes út a stroke-hoz?

Holland kutatók szerint a kávé, a szex és az orrfújás is megnövelheti a stroke...

TOVÁBB

Még a kocadohányzás is drámaian növeli a súlyos agyvérzés esélyét

Még a kocadohányzás is drámaian növeli a súlyos agyvérzés esélyét

Ha azt hinnéd, hogy az alkalmankénti dohányzás nem olyan nagy probléma, akkor...

TOVÁBB

További Cikkek és érdekességek

Csökkentse a stroke kockázatát

Letöltések

Galériák

Magyar Stroke központokMagyar Stroke központok

Vészhelyzetben!
4,5 órás időablak

Ha a szélütés tüneiteit észleled, azonnal hívd fel a mentőket!
104

Iratkozzon fel a
hírlevelünkre!

Feliratkozok most

Copyright 2020 Minden Jog Fenntarva! All Rights Reserved! A weboldalt a DIAMOND INTERACTIVE készítette