A néma gyilkos nem válogat – a sztárok között sem! - Szívvel a stroke ellen
Tegyen meg mindent a pitvarfibrilláció
kialakulásának elkerülése érdekében!
Tartsa be kezelőorvosa utasításait,
szedje be az általa felírt gyógyszereket!
Rendszeresen keresse fel kezelőorvosát
a kockázat csökkentése érdekében!

A néma gyilkos nem válogat – a sztárok között sem!

Csendes gyilkosként is emlegetik, mert nincsenek kézzel fogható, konkrét előjelei. A stroke váratlanul jelentkezik, és nem válogat. Olyan hírességek is elszenvedték már ezt a betegséget, mint Sharon Stone, Kelly Osbourne, Margaret Thatcher, Belmondo vagy Gábor Zsazsa. Vajon megelőzhető-e?

Rendszerint hirtelen és váratlanul következik be a vérellátási zavar, aminek következtében agyszövetek halnak el.

Két esetben beszélhetünk szélütésről. Az egyik, amikor elzáródnak az agyi erek. Ilyenkor az érfalakon felgyülemlett lerakódás leválik az érfalról, és bekerül a véráramlatba, vagy egy megalvadt vérrög kerül az agyi érrendszerbe, ami meggátolja a vér akadálymentes továbbáramlását. A másik, amikor a magas vérnyomástól az erek már nem képesek tovább tágulni, és emiatt megrepednek. A stroke-ot elszenvedő betegek több mint 70%-a küzd magas vérnyomással.

A tünetek mind a két esetben megegyeznek: hirtelen fellépő féloldali végtagbénulás, hirtelen bekövetkező beszéd- és látászavar – kettőslátás, látótérkiesés, látásvesztés –, egyensúlyzavar, térérzékelés elvesztése. A tünetek felléphetnek együttesen vagy külön-külön is, lehetnek átmeneti és maradandó jellegűek egyaránt. Fontos, hogy bármilyen, a stroke-ra utaló tünettel azonnal forduljunk orvoshoz!

A stroke-esetek jelentős hányada megelőzhető lenne, ha mindenki tisztában lenne a betegség rizikófaktoraival. Rengeteg olyan, a mindennapi élethez kapcsolódó tevékenység van, ami növeli a szélütés kockázatát: dohányzás, mozgásszegény életmód, egészségtelen táplálkozás, stresszes életvitel. Emellett a már kialakult betegségek egyik legveszélyesebb szövődménye is lehet a stroke. A magas vérnyomásban és különböző szívbetegségekben – például pitvarfibrillációban – szenvedő betegek nagy része a veszélyeztetettek közé tartozik. A legfontosabb, hogy minél előbb kiszűrjék a betegséget, a kezelés során kövessék az orvos által előírt utasításokat, és rendszeresen szedjék a gyógyszerüket. A pitvarfirbrilláló betegek stroke-megelőzésére elsősorban a véralvadásgátló készítmények szolgálnak, amelyek közül már léteznek olyanok, amelyek hosszú távú biztonságot nyújtanak a betegek számára.

A stroke bekövetkeztével percenként közel 2 millió idegsejt pusztul el, és 10 kilométernyi idegpálya semmisül meg. Ezért fontos, hogy a beteg minél előbb kórházba/stroke-ambulanciára kerüljön, mert a szélütés bekövetkeztével 3 órán belül fel kell oldani a vérellátási akadályt. Minél előbb kezelik a beteget, annál több esélye van a túlélésre és annál kevesebb maradandó károsodás várható. Miután stabilizálták a beteg állapotát, rögtön megkezdődik a rehabilitáció, amit nagyban meghatároz a stroke által okozott károsodás mértéke. Ebben gyógytornászok, logopédusok, pszichológusok és más területen jártas szakemberek segítik a betegeket. Nem szabad várni a rehabilitáció megkezdésével, mert a tünetek állandósulhatnak, és gátolhatják a betegeket a mindennapi életvitelükben. A stroke-on átesett pácienseknek szigorúan be kell tartaniuk az orvosi előírásokat és az előírt gyógyszeres terápiákat. A szélütés utáni időszak nagy veszélyt jelent a betegekre, mert akkor nagy esélyük van egy újabb agyérkatasztrófára.

Forrás: eletforma.hu

Cikkek és érdekességek

A stroke és tünetei

A stroke és tünetei

A stroke vészhelyzetet jelent: azonnali kezelése az élet és a halál, de legalábbis...

TOVÁBB

Ezek az agyvérzés előjelei

Ezek az agyvérzés előjelei

Hirtelen, minden előzmény nélkül csap le az áldozatára.

TOVÁBB

A kutatók által létrehozott céghez került át a magyar stroke hatóanyag licensze

A kutatók által létrehozott céghez került át a magyar stroke hatóanyag licensze

Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) kutatói által alapított Motorpharmához...

TOVÁBB

Az uniós bíróság a recept nélküli gyógyszerekről

Az uniós bíróság a recept nélküli gyógyszerekről

Más ország recept nélküli szerét csak speciális esetben forgalmazhatják nálunk.

TOVÁBB

További Cikkek és érdekességek

Csökkentse a stroke kockázatát

Letöltések

Galériák

Magyar Stroke központokMagyar Stroke központok

Vészhelyzetben!
4,5 órás időablak

Ha a szélütés tüneiteit észleled, azonnal hívd fel a mentőket!
104

Iratkozzon fel a
hírlevelünkre!

Feliratkozok most

Copyright 2020 Minden Jog Fenntarva! All Rights Reserved! A weboldalt a DIAMOND INTERACTIVE készítette