A Covid-19 első tüneteként is jelentkezhet stroke - Szívvel a stroke ellen
Tegyen meg mindent a pitvarfibrilláció
kialakulásának elkerülése érdekében!
Tartsa be kezelőorvosa utasításait,
szedje be az általa felírt gyógyszereket!
Rendszeresen keresse fel kezelőorvosát
a kockázat csökkentése érdekében!

A Covid-19 első tüneteként is jelentkezhet stroke

A fiatalokat is érinti a súlyos kockázat.

Azok, akiknél a koronavírus okozott vérrögképződést, sokkal súlyosabb stroke-on eshetnek át, mint mások.

Immár több mint egy éve küzd kitartóan a világ a korábban ismeretlen Covid-19 koronavírussal, melynek mutálódott változatai mind a mai napig tartogatnak inkább ijesztő, mint kellemes meglepetéseket.

A betegség tüneteinek, valamint rövid és hosszú távú következményeinek megértésére törekvő, a világjárvány kezdete óta folyamatosan zajló kutatásoknak és a globális szinten közel 200 millió fertőzött kezelése során szerzett tapasztalatoknak köszönhetően azonban egyre többet tudunk meg a betegségről, annak lehetséges lefolyásairól, szövődményeiről.

A Covid-19 tünetei és szövődményei

A kezdetben ismert tünetek a láz, a fáradtság, a száraz köhögés, a torok- és fejfájás, a hasmenés, valamint súlyosabb esetekben a mellkasi fájdalom és a légzési nehézségek voltak.

A járvány kibontakozásával azonban ez a lista tovább bővült, most már a kötőhártya-gyulladást, az íz- és/vagy szaglásvesztést, a bőrkiütéseket, az ujjak vagy lábujjak elszíneződését, továbbá a beszéd vagy mozgás elvesztését is az általános panaszok közé sorolhatjuk. Az is kiderült, hogy a koronavírus nemcsak tüdőgyulladást okoz, hanem további szerveket, így a májat, a szívet, a beleket és az agyat is károsíthatja.

Megnövekedett trombóziskockázat

A Covid-19-fertőzötteknél észlelhető véralvadási zavarokról már a járvány kezdetén kínai orvosok is beszámoltak, a második hullámban azonban Európából, majd később Amerikából is aggasztó hírek érkeztek, melyek megerősítették ennek kockázatát. Mára a szakértők egyöntetű véleménye az, hogy a Covid-19-fertőzés megnöveli az artériás és vénás trombózisok kialakulásának esélyét.Bár az intenzív osztályok betegeinél a trombózis korábban is meglehetősen gyakori, 5-20%-os volt, a Covid-19-ben szenvedő betegek trombotikus komplikációinak gyakoriságát ennél is többre, egyes közleményekben 23%-ra másokban akár 30-31% körülire becsülik. További komplikáció, stroke vagy szívinfarktus is előfordulhat.

A fertőzés első tünete is lehet a stroke

Az elmúlt hónapokban a szakértők több olyan esetről is beszámoltak, melyeknél a koronavírus-fertőzés és a stroke kialakulása között találtak összefüggést, sőt a Cambridge-i Egyetem kutatócsoportjának egy százezer betegre kiterjedő vizsgálata megállapította, hogy a kórházba került fertőzöttek 1,4%-a kap agyvérzést, mely általában a fertőzés után néhány nappal következik be, sokszor a vírus első tüneteként.

A fiatalabb betegek 50%-ának a stroke-on kívül nem is voltak a fertőzésre utaló egyéb tünetei. Ráadásul a kutatók szerint a Covid-19-hez társult, iszkémiás stroke-ok súlyosabbak. Általában 11-12%-os a halálozási arány stroke esetén, ezzel ellentétben, az 1665 vizsgált koronavírusos beteg 31,5%-a hunyt el a szövődmény következtében. A kutatás azt is kiemelte, hogy a már meglévő krónikus betegségek, például a magas vérnyomás, a cukorbetegség és a szívbetegségek szintén fokozták a stroke kockázatát.

Hogyan csökkenthető az iszkémiás stroke kockázata? Bár a Covid-19-fertőzés okozta iszkémiás stroke kockázatának csökkentésében sajnos rajtunk kívül álló okok is nagy szerepet játszanak, általában azért kijelenthető, hogy az egészséges életmód jelentősen hozzájárul a koronavírushoz hasonló fertőzések, valamint a szív- és érrendszeri betegségek elkerüléséhez. A stroke egy akut agyi érkatasztrófa, az agyműködés vérellátási zavara által okozott elváltozás, melynek következtében az agy hirtelen nem kap elegendő oxigént. Európában hozzávetőlegesen 1,4 millió, hazánkban pedig 40-50 ezer stroke miatt bekövetkezett halálesetet regisztrálnak évente.

Aktív életmóddal, egészséges táplálkozással és kellő elővigyázatossággal a szív- és érrendszeri problémák, többek között például a stroke legfőbb kockázatát jelentő hipertónia, szívelégtelenség és cukorbetegség általában megelőzhetőek, de ha mégis kialakul a betegség, a beültethető kamrai eszközökön túl immár számos olyan innovatív megoldás is az érintettek rendelkezésre áll, mint a betegek kényelmének és életminőségének megőrzését egyaránt szem előtt tartó gyógyszeres kezelések. Fontos a legjelentéktelenebbnek tűnő tünetek, valamint Covid-19 fertőzés gyanúja esetén is konzultálni kezelőorvossal, hiszen a betegség korai felismerésével és a megfelelő kezelési mód meghatározásával a maradandó egészségkárosodás esélye nagymértékben csökkenthető.

Forrás: Femina

Cikkek és érdekességek

A stroke és tünetei

A stroke és tünetei

A stroke vészhelyzetet jelent: azonnali kezelése az élet és a halál, de legalábbis...

TOVÁBB

Ezek az agyvérzés előjelei

Ezek az agyvérzés előjelei

Hirtelen, minden előzmény nélkül csap le az áldozatára.

TOVÁBB

A kutatók által létrehozott céghez került át a magyar stroke hatóanyag licensze

A kutatók által létrehozott céghez került át a magyar stroke hatóanyag licensze

Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) kutatói által alapított Motorpharmához...

TOVÁBB

Az uniós bíróság a recept nélküli gyógyszerekről

Az uniós bíróság a recept nélküli gyógyszerekről

Más ország recept nélküli szerét csak speciális esetben forgalmazhatják nálunk.

TOVÁBB

További Cikkek és érdekességek

Csökkentse a stroke kockázatát

Letöltések

Galériák

Magyar Stroke központokMagyar Stroke központok

Vészhelyzetben!
4,5 órás időablak

Ha a szélütés tüneiteit észleled, azonnal hívd fel a mentőket!
104

Iratkozzon fel a
hírlevelünkre!

Feliratkozok most

Copyright 2020 Minden Jog Fenntarva! All Rights Reserved! A weboldalt a DIAMOND INTERACTIVE készítette