„Kiüti” az iszkémiás stroke-ot a mediterrán étrend? - Szívvel a stroke ellen
Tegyen meg mindent a pitvarfibrilláció
kialakulásának elkerülése érdekében!
Tartsa be kezelőorvosa utasításait,
szedje be az általa felírt gyógyszereket!
Rendszeresen keresse fel kezelőorvosát
a kockázat csökkentése érdekében!

„Kiüti” az iszkémiás stroke-ot a mediterrán étrend?

Nagyon úgy tűnik, hogy a mediterrán étrenddel csökkenhet a stroke egyik típusának kockázata.

A vérrögök képződésének esélyét csökkenti az egészséges táplálkozás a kutatók szerint, mégpedig nem is akármelyik: a mediterrán étrend. Ez a fajta étkezés mérsékelheti a stroke egy típusának valószínűségét – derült ki egy új kutatásból.

 

Azok az emberek, akik a legnagyobb mértékben követték a mediterrán étrendet, kevésbé szenvedtek el vérrög okozta iszkémiás stroke-ot, összehasonlítva őket azokkal, akik nem ragaszkodtak annyira ehhez a diétához, állapította meg a tanulmány.

 

 

A mediterrán étrend arról ismert, hogy számos zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonát, hüvelyeseket, dióféléket, halat, baromfit és olívaolajat tartalmaz. A vörös hús fogyasztása ebben az étrendben korlátozott, ahogyan az édességé, a telített zsíré, a vajé és a teljes zsírtartalmú tejtermékeké is.


S míg a kutatók nem tudják bizonyítani az ok-okozati összefüggést, összességében meggyőző a tanulmány alapján a bizonyíték arra, hogy a mediterrán étrend betartása jelentősen csökkenti a stroke kialakulásának esélyét – hangsúlyozta Dr. Paul Wright, a Manhasset-i North Shore University Hospital neurológiai osztályának vezetője.

 

Wright nem vett részt az új tanulmány elkészítésében, melyet Dr. Ayesha Sherzai neurológus vezetett, a New York-i Columbia University Medical Center munkatársa. Sherzai csapata több mint 104 ezer, Kaliforniában élő tanár adatait elemezte a hosszútávú tanulmány során – a résztvevők átlagosan 52 évesek voltak és 90 százalékban fehérbőrűek. Öt csoportra osztották őket, annak alapján, mennyire követik hűen a mediterrán étrendet.

 

Kiderült, hogy míg az étrend leglelkiismeretesebb követőinél a vérrög okozta stroke kockázata alacsony volt, az egészséges táplálkozásnak nem volt hatása a vérzéses stroke esetében.

 

A kutatók szerint a korábbi kutatások azt mutatták, hogy a mediterrán étrendet követő embereknél kisebb a szívbetegségek kialakulásának valószínűsége, ahogyan a mentális hanyatlásé és a korai halálé is, de kevés információ áll rendelkezésre arról, hogy hogyan hat a stroke rizikójára ez az étrend.

 

Dr. Paul Wright kiemelte, hogy a tanulmány különösen szigorú volt, mivel a szerzők számításba vettek olyan tényezőket is, melyek csökkenthették a stroke kockázatát, így a testmozgást, a teljes kalória bevitel értékét, a testtömeg indexet (BMI), a dohányzást, a menopauzát és a hormonális állapotot.

 

A felfedezéseket egyelőre előzetesnek kell tekinteni, amíg azt a készítők meg nem jelentetik egy szakmai folyóiratban.

 

Forrás: NapiDoktor

Cikkek és érdekességek

A stroke és tünetei

A stroke és tünetei

A stroke vészhelyzetet jelent: azonnali kezelése az élet és a halál, de legalábbis...

TOVÁBB

Ezek az agyvérzés előjelei

Ezek az agyvérzés előjelei

Hirtelen, minden előzmény nélkül csap le az áldozatára.

TOVÁBB

A kutatók által létrehozott céghez került át a magyar stroke hatóanyag licensze

A kutatók által létrehozott céghez került át a magyar stroke hatóanyag licensze

Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) kutatói által alapított Motorpharmához...

TOVÁBB

Az uniós bíróság a recept nélküli gyógyszerekről

Az uniós bíróság a recept nélküli gyógyszerekről

Más ország recept nélküli szerét csak speciális esetben forgalmazhatják nálunk.

TOVÁBB

További Cikkek és érdekességek

Csökkentse a stroke kockázatát

Letöltések

Galériák

Magyar Stroke központokMagyar Stroke központok

Vészhelyzetben!
4,5 órás időablak

Ha a szélütés tüneiteit észleled, azonnal hívd fel a mentőket!
104

Iratkozzon fel a
hírlevelünkre!

Feliratkozok most

Copyright 2020 Minden Jog Fenntarva! All Rights Reserved! A weboldalt a DIAMOND INTERACTIVE készítette